Cheesecake tulband met bastogne

Cheesecake tulband met Bastogne

Een hele goedemorgen/middag/avond/nacht leuke lezers. Het is weer eens tijd voor een nieuw recept. Na een tijdje weinig te hebben gefotografeerd en met het excuus van een mijlpaal in het vooruitzicht begon het koken en bakken weer te kriebelen. Mijn jongste dochter mocht afzwemmen voor haar A diploma en aangezien zij gek is op gebak besloot ik voor dit heugelijke feit weer eens iets nieuws te bakken. Cheesecake tulband met bastogne wel te verstaan. De fotocamera en diverse planken en achtergronden gingen uit het stof, het statief kon weer uit het roest worden gehaald en na het bakken en schrijven van dit nieuwe recept werd het fotomodel uitbundig in het licht gezet. Mijn dochter ook natuurlijk, maar ja daar komt u niet voor.

Het voelde gek vertrouwd. Recepten schrijf ik nog wel maar vanwege het feit dat ik niet steeds meer overdag wilde dineren fotografeerde ik ze al een tijdje niet. Ik heb malle Pietje wat dat betreft even opzij gezet. Maar inmiddels is het nu qua daglicht lang licht en kan er toch weer gefotografeerd worden. Dus na een eerste niesbui van het stof en wat onwennig klooien weer met mijn apparatuur is de tulband vastgelegd voor het nageslacht of uw geslacht of u zelf. En het voordeel van tulband is dat er niet echt geslacht hoeft te worden. Diervriendelijk dus. Ik ratel. Sorry ik merk het zelf ook.

Het is een vreemde tijd en er is een hoop gebeurt. En eerlijk gezegd weet ik niet zo goed hoe ik het allemaal moet brengen. Het is eigenlijk teveel voor één blog en de emoties van laatste tijd zitten op de rand van verdriet en geluk. Hoe dan? Soms moet je dan maar met de zure appel (die niet in dit recept zit) beginnen. Komt hij dan.

Onze hond is na bijna 14 jaar bij ons geweest te zijn circa twee weken geleden overleden. Helaas niet door natuurlijke oorzaken. Ze is op een strand voor honden, waar ze los mocht lopen, in een split second er zomaar tussenuit gepiept. Na bijna twee uur zoeken en roepen is ze uiteindelijk gevonden. Ze ging vermoedelijk achter een konijn aan. Ons gekke beest is kennelijk eerst een treinspoor overgestoken, een snelweg en toen ze bedacht dat het niet de goede weg was is ze terug gerend de snelweg over. En helaas had ze niet zoveel geluk dat ze ook dat nog heeft overleefd. Ze heeft een tik van een auto gekregen en was op slag dood. En ik kan je zeggen, ik had niet verwacht dat het zoveel impact zou hebben. Op mijn heldin, familie, mij en de bende van drie. We waren er allemaal kapot van. Ze was echt een onderdeel van ons gezin. En als ik de afgelopen weken fotoboeken doorblader is ook te zien dat ze ook eigenlijk bij alle belangrijke gebeurtenissen aanwezig was. De geboorte van de kinderen, verhuizing, vakanties. En wat kan je dan zo’n beestje missen. Het is stil in huis, te stil. Wel zijn we enorm dankbaar dat de bestuurder, die begrijpelijk niet meer kon remmen, de aanrijding heeft doorgebeld. En dat er geen verdere ongelukken zijn gebeurt. Door hem konden we het verhaal redelijk in elkaar puzzelen wat er is gebeurt. Al blijft het gissen hoe ze bij het spoor is gekomen. En we zijn dankbaar voor de medewerkers van Rijkswaterstaat, Dierenambulance en Politie die allemaal hebben geholpen. Zoveel inzet om iemands huisdier terug te vinden, terug te brengen en zeer respectvol mee om te gaan. Gelukkig konden we afscheid nemen en haar een mooie laatste rustplaats geven. Niet te vervangen onze kleine gekke, drukke, eigenwijze maar ook knuffelige beestje.

Naast de tranen was er ook tijd voor geluk. Gek om zo over te stappen maar goed. Ik heb een nieuwe baan. Ik ga niet zeggen waar want hoewel ik u heel aardig vind heb ik geen behoefte aan wachtende fans voor de deur. Het houdt zo op weet u als je naar huis wil. En al die foto’s ook terwijl je een bad hair day hebt. Grapje overigens want ik word nooit herkend. Het is een eenzaam sterrenbestaan dat blogger zijn. Hoewel, ik ben helemaal niet zo beroemd. Geeft niet hoor, ik ben trotse micro-influencer. De reden dat ik het niet deel is dat ik domweg nog enige privacy wil behouden in mijn leven. Aangezien ik ongeveer bijna alles al deel. Maar goed, nieuwe baan dus. Ik ga in de duurzaamheid aan de slag. Een onderwerp waar mijn hart ligt. En wel op de gebieden van circulaire economie (alles wat geproduceerd wordt moet weer hergebruikt), voedsel (hoe krijgen we lokaal voedsel beter lokaal beschikbaar en wat kunnen we doen met voedseloverschotten) en afval (komen tot betere afvalscheiding en minder restafval). Enorm leuke en mooie uitdaging. En ik ben toe aan deze nieuwe start. Zo ziet u maar. Er kan enorm veel gebeuren in enkele weken. Bent u ook weer een beetje bij met wat er speelt buiten mijn fornuis.

Goed, tijd voor het recept. Een heerlijke chocolade cheesecake tulband met bastogne dus. U weet wel, niet de plaats Bastogne, maar de koek. Deze fijngemalen door de tulband geven een subtiel smaakje af. Daarnaast dek ik de cheesecake af met hele stukjes koek. Maar u kunt ook de koek niet fijnmalen en ze als stukjes toevoegen aan het beslag. Dan krijgt u van een subtiel smaakje wat meer explosie. Wat u wil dus.

Ik wens u allen een fijne koningsdag en ik ga kijken wat ik binnenkort nog meer ga koken en fotograferen. kookon!

Wat heb je nodig:
Olijfolie
1 pak Bastogne koeken
250 g ongezouten boter
200 g pure chocolade (70% cacao)
330 ml halfvolle melk
230 g fijne kristalsuiker
2 middelgrote eieren
290 g zelfrijzend bakmeel

Voor de cheesecake:
3 Bastogne koeken
300 g roomkaas
40 g poedersuiker
1 tl vanilla-extract

Verder nodig:
Tulbandvorm van circa 2,75 liter
Keukenmachine of deegroller met theedoek.
Mixer
Saté prikker

De how to:
Verwarm de oven voor op 160 graden (150 graden hetelucht). Verwarm een rooster mee. Vet de tulbandvorm in met wat olijfolie. Maal de Bastogne koeken fijn in de keukenmachine (of doe dit met een deegroller in een theedoek). Zet een steelpan op laag vuur en doe de boter en in stukjes gebroken chocolade bij elkaar. Roer en verwarm tot deze gesmolten zijn en een glanzend geheel.

Mix de melk en suiker in een grote kom. Voeg het chocolademengsel toe, mix even door en voeg daarna de twee eieren toe. Gebruik een zeef om het zelfrijzend bakmeel toe te voegen en mix het beslag glad. Mix als laatste de Bastognekoekkruimels erdoor. Zet opzij.

Mix daarna de roomkaas, poedersuiker en vanille-extract erdoor tot het een glad geheel is.

Pak de tulbandvorm en giet er circa 1/3 van het beslag in. Schep nu, zonder de randen te raken van de tulbandvorm, het cheesecakebeslag in de vorm. Breek de bastognekoeken in stukjes en leg deze op de cheesecake. Eindig met het tulbandbeslag en giet dit rondom de laag cheesecake.

Zet de tulband in de oven en laat deze circa 60 minuten in de oven of tot een saté prikker in het midden schoon uit de tulbandvorm komt. Laat de tulband nu 20 minuten afkoelen in de vorm en stort deze daarna op een bord en laat volledig afkoelen.

Bewaar de tulband afgedekt in de koelkast maar laat circa een uur op kamertemperatuur komen als je deze serveert.
TIP: Je kan de bastogne koeken ook in grotere brokken door het beslag mengen;
TIP 2: Lekker om chocoladeglazuur te maken voor over de tulband of bestrooi deze met wat poedersuiker.

cheesecake bastogne tulband

Share

2 thoughts on “Cheesecake tulband met bastogne

  1. Zo verdrietig van jullie hondje, zo’n beestje is echt onderdeel van je gezin dus kan me heel goed voorstellen hoe dit moet voelen. Heek veel sterkte nog. Je nieuwe baan klinkt trouwens heel gaaf!

  2. Wat ontzettend verdrietig dat jullie hond is overleden. Heel veel sterkte voor het hele gezin .
    Walter, van harte proficiat met je nieuwe baan. Veel plezier en succes. Het klinkt als een zeer interessante uitdaging!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *