Cheesecake brownies met frambozen

Cheesecake brownies met frambozen

Het is weer weekend en man deze Cheesecake brownies met frambozen zijn fantastisch. Ja sorry soms zou bescheidenheid een recept sieren maar over deze kan ik niet meer dan arrogant zijn. Wat is dit lekker. Dus ik zou zeggen geef deze arrogante brownies gewoon een kans en je zal zien dat hun hooghartigheid totaal verdient is. Nu we toch aan het schrijven zijn een kleine update. Met mij gaat het goed. Klinkt soms nog zo gek het hardop te zeggen maar het is zo. Af en toe heb ik nog wel een dip en neemt deze boer teveel hooi op zijn vork, maar ik moet mezelf blijvend temperen.

Dat is denk ik de eeuwige prijs van mijn burnout. Dat ik waarschijnlijk niet meer helemaal het oude energieniveau zal behalen. En dat betekent voor mij naast mijn werk niet een te volle agenda zodat ik de energiebalans behoud.

Toen ik een paar weken geleden de rem niet meer vond en ik weer een drukke tijd had naast mijn werk met boekrecensies, koken, sporten, gezinsleven en sociale verplichtingen merkte ik dat mijn lichaam meteen weer in verweer ging. Normaliter zou ik dan even doorpakken. Even knallen en denken dat er daarna wel weer rust komt. Maar nu weet ik die rust niet komt. Er valt namelijk altijd wel weer een nieuwe activiteit in het gat dat je creëert. Met andere woorden, druk blijft het toch. Tenzij, je die rust dus bewust kiest en inbouwt. Het is gek dat ik dat nu pas zie en ik ben het nog aan het leren. Maar voor mij betekent dit dat ik echt enkele dagen in de week mijn agenda in de avond leeg houd en niet volprop met allerlei verplichtingen. Ik heb dan nog wel dingen die ik leuk vind om te doen en die energie geven maar ik heb dan het gevoel dat ik kan kiezen in plaats van dat het moet. En dat kan ook betekenen dat ik op de bank ga liggen en gewoon een film ga kijken. Dat houdt automatisch ook in dat ik sommige zaken die ik belangrijk vind niet doe. Dat ik sporten laat schieten, of dat nieuwe recept. En dat is moeilijk hoor. Als je voor jezelf toch bepaalde doelen wil behalen. Maar als ik het niet doe weet ik wat mij op termijn weer staat te wachten. Rustig aan dus, dan breekt het lijntje niet.

Over dingen breken gesproken, ik ben trouwens begonnen met een spoedcursus skiën. Leuk joh. Ik toch wel als motorisch enigszins beperkte man die dan een piste afglijdt. Als u een avondje wil lachen bent u van harte welkom. Ik heb ooit wel eens een dagje op de latten gestaan maar had geen idee hoe ik moest remmen. Dat je als foodie geen pizzapunt kan maken. Ongelooflijk. En dus wilde ik echt niet meer die latten op. Ik heb twee prima voeten dus waarom zou ik in hemelsnaam op twee planken onder mijn voeten een berg af gaan? Maar 2 van mijn bende van 3 staan sinds vorig jaar op de latten. Aangezien zij, inclusief de heldin, mij aan alle kanten voorbij gaan skiën en ik tijdens de skivakantie toch niet enkel toeschouwer wil zijn heb ik besloten toch ook maar te lessen. Het vroeg flink wat angsten en euro’s om overheen te stappen. Euro’s? Ja want halleluja wat is dit een dure sport zeg. Mijn pinpas is nog aan het bijkomen van al die lessen en materialen. Was een slee kopen toch goedkoper geweest. Maar goed daar moet je dan dus ook maar even overheen stappen (neemt groooootteeee stap). Maar inmiddels sta ik dus ook op de latten. Al had iemand mij daar eigenlijk voor moeten betalen want ik riep enkele jaren geleden nog dat ik voor geen goud meer op die latten zou gaan. En nu heb ik er nog voor betaald ook.

Maar wat denk je. Ik vind het leuk! Joh! Maf he? En ik rem. Is natuurlijk mijn jarenlange foodie-ervaring die nu eindelijk van pas komt. Want nu snap ik opeens wel pizzapunt en frietjes maken. Dus zeg nooit nooit. Wie weet ga ik het dus nog echt eens leren en kan ik volgend jaar die twee angstloze talentjes van mij achterna de bergen af. Bij deze bent u weer even op de hoogte van mijn wel en wee. Ik wens u een goed weekend en probeer echt deze brownies eens. Doen hoor! Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor de brownies:
250 g boter
250 g pure chocolade (70% cacao)
80 g cacao
350 g donkere basterdsuiker
½ theelepel zout
4 middelgrote eieren
1 theelepel vanille extract
170 g bloem

Voor de cheesecake:
500 g roomkaas
1 middelgroot ei
75 g kristalsuiker
Circa 10 theelepels halvajam framboos

Nog meer nodig:
Ovenschaal van 28 x 20 cm
Boter (voor invetten)
Vel bakpapier
Steelpan
2 beslagkommen
Mixer
Spatel
Satéprikker
Vershoudfolie

De how to:
Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Vet een ovenschaal in met wat boter en “plak” er een vel bakpapier in.

Begin met de brownies. Smelt de boter met de chocolade onder af en toe roeren op middelhoog vuur in een steelpan. Laat je chocolademengsel daarna 5 minuten afkoelen.

Doe cacao, suiker en zout in een beslagkom. Roer door elkaar en mix na de 5 minuten het chocolade mengsel erdoor. Klop daarna één voor één de eieren en het vanille-extract door het chocolademengsel en spatel als laatste het bloem erdoor tot het één geheel is. Je krijgt nu een soort kauwgumachtig beslag. Schep ¾ in de ovenschaal, egaliseer. Maak met je vinger circa een zestal kuiltjes in het beslag en giet hier ¼ theelepels jam in. Bewaar de rest van de browniemix.

Maak de roomkaaslaag. Mix de roomkaas, ei, en suiker op hoge snelheid door elkaar tot een romig geheel. Schep dit mengsel op de brownies en egaliseer. Verdeel nu 5 theelepels frambozenjam over de roomkaaslaag en “snijd” met een mesje om het een beetje te marmeren (niet teveel). Verdeel het laatste browniebeslag in kloddertjes over de schaal en “snijd” ook dit met een mesje door het beslag en door de cheesecakelaag om het wat te marmeren. Verdeel als laatste nog circa 3 theelepels jam over de schaal.

Zet de schaal in de oven. Bak circa 40 – 45 minuten of tot de bodem nog een heel klein beetje vochtig is als je er een satéprikker in steekt. Dit is sowieso wat lastig te bepalen omdat er natuurlijk een roomkaaslaag tussen zit maar de randen van de brownie zullen zich wat lostrekken van de ovenschaal als deze gaar is. Haal de schaal uit de oven en laat de schaal zeker 2 uur afkoelen. Je kan de brownies lauw eten of zet ze een nacht afgedekt met vershoudfolie in de koelkast. Beide varianten zijn heerlijk!

frambozen cheesecake brownies

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *