Cantuccini in twee variaties

Cantuccini in twee variaties

Als je wel eens cantuccini hebt gegeten weet je dat er weinig ander soort koekjes zijn zoals deze. Knapperig en vol van smaak en heerlijk bij een amaretto of een lekkere espresso. In de loop der jaren heb ik al flink wat recepten voorbij zien komen van deze koekjes en ik besloot ze nu toch eens zelf te maken. Maar dan wel met wat tweaks. Normaal maak je ze namelijk alleen met amandelen als vulling.

Maar ja, ik zou eens niet eigenwijs zijn. En dus mikte ik de amandelen eruit en deed ik er wat pure chocolade in en een noten en cranberriemix. Hierdoor worden de koekjes anders maar ook heel erg lekker. Dus geef ik je twee keuzes. Het Italiaanse resultaat met amandelen. Of mijn variatie met chocolade en cranberries. Wel bak ik de koekjes twee keer af voor een extra knapperig resultaat. Dit tweede keer afbakken hoeft niet als je tevreden bent met de hardheid na de eerste keer bakken. Maar ik wilde graag de originele textuur meer benaderen. Dus, een recept vol persoonlijke keuzes. Of een traditionele versie of mijn versie en dan nog de keuze om één a twee keer af te bakken. Hoera voor keuzes. In alle gevallen enorm genieten.

Wat heb je nodig:
Traditioneel:
150 Gr ongezouten boter
225g bloem
200 gram rietsuiker
200 gram Amandelen grof gehakt
Snuf zout
2 middelgrote (liefst biologische) eieren
1 theelepel vanilleextract of merg van 1 stokje vanille
1 theelepel amaretto (optioneel)
1 theelepel bakpoeder
Taartvorm van 26 cm

Mijn stijl:
150 Gr ongezouten boter
225g bloem
200 gram rietsuiker
200 gram noten/cranberriemix (o.a. bij AH verkrijgbaar)
Snuf zout
50 gram pure 70% cacao chocola
2 middelgrote (liefst biologische) eieren
1 theelepel vanilleextract of merg van 1 stokje vanille
1 theelepel amaretto (optioneel)
1 theelepel bakpoeder
Taartvorm van 26 cm

De how to:
Verwarm de oven voor op 180 graden of 170 voor een hetelucht. Vet het taartblik in met boter en bekleed de onderkant met bakpapier.

Smelt de boter op zacht vuur in een steelpan. Hak (of maal in een keukenmachine) de chocolade en noten en cranberries grof. Als je enkel amandelen gebruikt maal je die grof. Meng dit met een spatel in een kom, of in een keukenmachine, met de bloem, suiker het zout en het bakpoeder door elkaar. Doe nu de eieren, vanille, optionele amaretto erbij en meng dit ook met een spatel of de keukenmachine door elkaar.

Als de boter is gesmolten laat je deze even afkoelen (circa 5 minuten). Anders krijg je omelet in plaats van koek. Meng nu de boter door het beslag (spatel of keukenmachine) tot zich een deeg vormt (dit kan kruimelig eruit zien of juist als dikke caramel).

Als alles goed gemengd is doe je het deeg in de taartvorm en verdeel je het gelijkmatig. Druk het met je handen aan en zet het ongeveer 30 a 35 minuten in de oven tot het deeg wat is gerezen en goudbruin.

Haal de taartvorm uit de oven en laat circa 10 minuten afkoelen. Haal de koek uit de taartvorm en snijd in reepjes als ze nog een beetje warm zijn. Laat de koekjes volledig afkoelen. Nu zijn ze al heerlijk en helemaal klaar om te eten. Vind je ze te zacht en wil je ze extra krokant krijgen dan doe je de koekjes na het volledig afkoelen nog eens 10 a 15 minuten in de oven op 180 graden (170 bij een heteluchtoven) op een rooster op een stuk bakpapier. Draai ze wel even halverwege de baktijd. Bewaar ze na afkoelen in een metalen trommel en ze blijven wel enkele weken goed. Maar dat red je nooit!
Cantuccini 1

Cantuccini 2

Share

4 thoughts on “Cantuccini in twee variaties

  1. Beste Walter, wat een ontzettend leuke site heb je.
    Even een vraagje: Hoeveel bakpoeder moet er bijgevoegd worden? Heb nu iets meer dan een theelepel gedaan. Met vriendelijke groet, Aleida

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *