Cannelloni met spinazie en gegrilde kip en kipsnippers

Hoe staat het met jullie goede voornemens nu het jaar al 4 dagen oud is? Had je die of doe je er niet aan?

Omdat het nog weekend is, is mijn nieuwe eetregime nog niet echt ingegaan. Maar ik ben wel aan het afbouwen met tussendoortjes en (te)veel eten. Dat merk ik in mijn ontbijt en mijn lunch en het gegeven dat ik ondanks een klein koekje s’avonds nog steeds trek heb. Het zijn de afkickverschijnselen van de suiker denk ik dan maar. Vreemd is dat de drang om te eten komt als ik even niets meer hoef te doen en op de bank mag ploffen. Het is een ingesleten patroon. Maar na het ontbijt en lunch is het geen enkel probleem te matigen. Vanaf maandag zal dat hongergevoel de eerste dagen nog wel erger worden maar wie in balans wil komen moet doorzetten. En meestal verdwijnt dat gevoel na een dag of drie. Want het laatste dat ik echt nodig heb is koek. Ik houd jullie op de hoogte van mijn vorderingen om de decembermaand uit te bannen.

Mijn vakantie is bijna ten einde. Na een bezoek aan Plop indoor, het zwembad, de feestdagen en de trip door de dierentuin voelt het alsof de vakantie met het knipperen van de ogen voorbij is gevlogen. Het was heerlijk maar soms zou ik die wijzers van de klok wel eens tegen willen houden. En omdat velen met mij maandag echt weer beginnen met werken, kunnen we allemaal wel een (gezond) steuntje in de rug gebruiken. Daarom vandaag dit recept.

Ik geloof dat ik door mijn laatste te recenseren kookboek in een Italiaanse fase zit. Ik heb gewoon steeds trek in pasta. Van de week maakte ik zelf voor het eerst verse pasta. En die was zo lekker en makkelijk dat ik het recept binnenkort nog ga plaatsen. Vandaag geef ik jullie het recept voor cannelloni’s gevuld met gegrilde kip en spinazie in een heerlijke pastasaus met wortel en ansjovis. Bomvol groenten en niet te vet door grote hoeveelheden kaas. En denk nou niet ansjovis bah. De ansjovisfilets bak je helemaal weg en zal je niet in de saus terug vinden. Je gebruikt ze eigenlijk als kruiden en ze geven een heerlijke smaak aan je saus.

Voor dit recept maak ik gebruik van een voorgegrilde kip van de poelier. Dat scheelt gewoon een uur zelf braden en kruiden. En omdat dit recept je zelf wat tijd kost bespaart dit een grilsessie. Maar het staat je natuurlijk vrij ook zelf een kip te grillen.

Het vel van de kip gebruik ik in dit gerecht om heerlijke knapperige snippers van te maken die je over de cannelloni’s strooit. De saus, snippers en de vulling van dit recept maakte ik in de ochtend en bewaarde ik in de koelkast. Dit recept is dan ook ideaal als je bijvoorbeeld gasten krijgt. Dan hoef je in de avond alleen nog even de cannelloni’s te vullen en de schaal in de oven te zetten.

Ik serveerde bij dit gerecht een lekkere salade met tomaat, sla, komkommer, geitenkaas en wat balsamicoazijn. Een te gek recept. Wel wat werk dit recept maar het is het zo waard!

Wat heb je nodig:
Voor 20 cannelloni buisjes:
Voor circa 6 personen

Voor de tomatensaus:
Olijfolie
3 ansjovisfilets
1 winterpeen in plakjes
3 tenen knoflook in plakjes
1 flinke eetlepel vers gesneden of gedroogde basilicum
3 blikken tomaat a 400 gram
Zout
Peper

Voor de spinaziesaus:
1 rode ui in kleine stukjes gesneden
1 middelgrote gegrilde (biologische) kip van de poelier maar wel geheel afgekoeld. (Haal daarvan 300 gram gegrild kippenvlees dat van het vel ontdaan is).
600 gram diepvriesspinazie
2,5 eetlepels bloem
Driekwart eetlepel Franse mosterd
Zout
Peper
Olijfolie
Scheutje balsamicoazijn
300 ml halvolle melk
2 eetlepels hüttenkäse of cottage cheese

Voor de krokante snippers:
3 bruine boterhammen
Vel van 1 gegrilde kip
½ theelepel rozemarijn
Olijfolie

Handig om te hebben:
Keukenmachine/blender.

De how to:
Je kan beginnen met de tomatensaus of de spinaziesaus of deze tegelijk maken. Ik beschrijf de twee processen afzonderlijk.

Tomatensaus
Doe voor de tomatensaus een scheut olijfolie in een braadpan. Zet deze op middelhoog vuur. Voeg de ansjovis, de basilicum en de gesneden tenen knoflook toe en laat dit één a twee minuutjes rustig bakken terwijl je dit doorroert. Laat de knoflook in ieder geval niet aanbranden. Doe daarna de tomaten erbij en de in plakjes gesneden wortel. Breng aan de kook en laat zo’n tien minuten zachtjes koken. Blender daarna de saus fijn. Hij moet de dikte hebben van pastasaus, dan is deze goed. Is hij nog te dun? Laat hem dan nog even zachtjes koken en breng de saus smaak met zout en peper. Laat hem daarna afkoelen.

Spinaziesaus
Laat de rode de ui met een scheutje olie in een hapjespan op laag vuur bakken tot deze zacht is.
Zet de pan op middelhoog vuur. Voeg de diepvriesspinazie toe en leg de deksel op de pan. Laat deze in circa 8 minuten ontdooien.

Strip ondertussen de kip. Ik verwijderde de pootjes en vleugels. Daarmee werd het verwijderen van het vel en het vlees makkelijker. Verwijder het vel en houd dit apart. Haal circa 300 gram vlees van de kip en maal dit in een keukenmachine fijn tot de grootte van broodkruimels. Gebruik eventueel overig vlees in bijvoorbeeld een lekkere omelet of op brood.

Ga nu weer naar je saus.

Voeg, als de spinazie zacht is, het bloem en de Franse mosterd toe en roer goed door. Giet daarna de melk erbij en laat het mengsel een paar minuutjes zachtjes koken onder af en toe roeren tot er een mooie dikke saus ontstaat. Voeg daarna een scheutje balsamico toe en zout en peper om de saus op smaak te brengen. Roer nu de kip en de eetlepels hüttenkäse door de saus en laat de saus afkoelen.

Voor de krokante snippers:
Doe het kippenvel met de binnenzijde van drie boterhammen, scheutje olijfolie en de rozemarijn in een blender en hak fijn tot broodkruimels. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Zodra je klaar bent om het eten te bereiden verwarm je de oven voor op 180 graden (hetelucht op 170). Vet een ovenschaal van circa 20 bij 38 cm in met wat olijfolie. Vul de cannelloni met de spinazievulling. Dit gaat het makkelijkst als je een buisje rechtop zet en vult met een theelepel met de spinazievulling. Leg de gevulde cannelloni’s in de ovenschaal maar houd een klein beetje tussenruimte tussen de rollen.

Als je klaar bent met vullen heb je circa 20 cannelloni’s. Heb je vulling over? Deze is heerlijk om een dag later in een omelet te doen of koud te eten op een broodje met wat ham of tomaat.

Giet de tomatensaus over de cannelloni’s en schud zachtjes met de schaal om de saus goed te verdelen. Zet de schaal daarna circa 30 a 35 minuten in de oven tot de saus bubbelt en de cannelloni’s gaar zijn. Haal er desnoods na 30 minuten één rolletje uit en proef of de pasta gaar is.

Ga vijf minuten voor de cannelloni’s gaar zijn aan de slag met de krokante snippers. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de snippers (circa 5 minuten) tot ze goudbruin zijn en een beetje krokant. Doe ze daarna in een schaaltje. Als ze nog wat zacht zijn zullen ze krokant worden bij het afkoelen.

Zet de cannelloni’s op tafel met de snippers en strooi deze over elke portie cannelloni’s. Serveer met een frisse groene salade.
Cannelloni met gegrilde kip en spinazie

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *