Brownie en vanilletaart met aardbeien en chocoladeglazuur

Brownie en vanilletaart met aardbeien en chocoladeglazuur

Vandaag deel ik een heerlijk recept voor Brownie en vanilletaart met aardbeien en chocoladeglazuur.

Het recept voor vandaag maakte ik voor mijn kleinste meid toen zij onlangs 4 jaar werd. Het is een overdadige brownie en vanilletaart. Bestaande uit meerdere lagen brownies en vanilletaart met confetti. Tussen de taartlagen zit een mengsel van kwark en aardbeienjam en als toppunt wordt de taart tweemaal overgoten met chocoladeglazuur om hem heerlijk smeuïg te maken. Met de naderende paasdagen is dit echt een topper die daarbij niet mag ontbreken. Een taart met wauw-factor en waarbij één stuk eigenlijk niet genoeg is. Lieve mensen, een prachtig weekend en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor de brownietaarten:
350 ml olijfolie
550 g rietsuiker
2 tl vanille-extract
6 middelgrote eieren
175 g bloem
100 g cacao
¾ theelepel bakpoeder
¼ theelepel zout

Voor de vanille taartlagen:
250 g roomboter (op kamertemperatuur) en wat extra om in te vetten
250 g kristalsuiker
1 tl vanille-extract
Snuf zout
5 grote eieren
250 g zelfrijzend bakmeel en wat extra
30 tot 50 g Dr Oetker regenboogfantasie (de hagelslagvorm)

Voor het glazuur:
300 g suiker
175 g pure chocolade (70% cacao)

Verder nodig:
Aardbeienjam
Magere Franse Kwark
Verse aardbeien

Nog meer nodig:
2 springvormen van 23 cm
Bakpapier
Mixer
Sateprikker
Kwastje

De how to:
Verwarm een oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Bekleed de bodem van de springvormen met bakpapier en vet de binnenkanten in met wat boter.

Mix olijfolie, suiker, vanille en eieren in een kom tot deze goed gemixt zijn. Doe het bloem, cacao, bakpoeder, zout bij elkaar in een andere kom en meng door elkaar. Mix dit op lage snelheid door de eieren tot deze goed zijn gemixed. Verdeel het beslag over de twee springvormen en bak voor circa 25-30 minuten of tot een satéprikker er nog een klein beetje vochtig uit komt.

Laat de brownies in de springvormen 10 minuten afkoelen, verwijder voorzichtig de springvormen. Draai de lagen voorzichtig met een bord aan de bovenkant om (dan wordt de bovenkant wat platter) en laat ze op de kop geheel afkoelen op een rooster.

Maak nu de vanille taartlagen:
Maak de springvormen schoon.
Bekleed de onderzijde met bakpapier en vet de zijkanten een beetje in. Verwarm de oven voor naar 190 graden (180 graden hetelucht).

Snijd de boter in blokjes en doe deze met de suiker, vanille en een snuf zout in een mengkom. Klop de boter met het suiker luchtig. Klop één voor één de eieren erdoor tot de eieren zijn opgenomen. Klop daarna het bakmeel er met de mixer door tot het één geheel is. Spatel als laatste de gekleurde sprinkels er door. Verdeel het beslag over de twee taartvormen en bak voor circa 20 minuten à 25 minuten of tot een satéprikker er schoon uitkomt als je deze in het midden prikt. Laat de taarten 10 minuten afkoelen voordat je ze uit het taartblik haalt. Draai ze op een bord voorzichtig om (dan wordt de bovenkant wat platter) en laat ze op de kop dan geheel afkoelen.

Tijd om op te maken:
Begin met een vanillebodem en leg deze op een rek waar straks het glazuur langs kan lopen. Besmeer deze riant met aardbeienjam. Leg er een brownielaag op en besmeer deze ruim met aardbeienjam en een dun laagje Franse kwark. Leg er nu een vanillelaag op en besmeer met een dun laagje jam en dun laagje kwark en eindig met een brownielaag. Maak daarna het glazuur.

Voor het glazuur:

Doe de suiker met 175 ml water en de in stukjes gebroken pure chocolade in een steelpan en breng op middelhoog vuur aan de kook terwijl je af en toe blijft roeren met een garde. Als alles goed gemengd is en de chocolade is gesmolten haal je de pan van het vuur. Laat de chocolade 2 minuten rusten. Roer nog éénmaal door. Zet onder het rek van de taart een groot bord en giet de glazuur in een vloeiende beweging over de bovenzijde van de taart. Wacht heel even en giet de glazuur die op het bord is blijven liggen nog een keer over de taart (let op dat je wel dan weer een bord onder het rek zet ja duh). Kwast de kanten die niet geraakt zijn met een kwastje in met wat glazuur. Laat de taart nu enkele uren in de koelkast afkoelen.

Leg voor het serveren wat verse aardbeien op de taart en eet smakelijk.
brownie en vanilletaart met chocoladeglazuur

brownie en vanilletaart met chocoladeglazuur

Share

One thought on “Brownie en vanilletaart met aardbeien en chocoladeglazuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *