Broodpudding van kerstbrood

Broodpudding van kerstbrood

Ja lieve mensen de kerst is weer voorbij maar wat moet je nu met al die lekkere restjes? Opeten natuurlijk! Maar wat dacht je er van om eens een lekkere taart te maken met je overgebleven kerstbrood? Een schandalig lekker recept is het gevolg. En toch nog een beetje in kerstsfeer als je wat cranberryjam toevoegt.

Het is makkelijk, snel klaar, zoet, romig, en één stuk is niet genoeg. Had je al goede voornemens? Schuif ze even door tot na de jaarwisseling.

Dit hemels stuk gebak met custard(vla) omringt en her en der wat stukjes chocolade en jam is echt genieten geblazen. Eet hem lauw, warm, koud en wanneer je maar wil. En nee gezond is het dus niet, maar een perfect excuus om daarna of juist ervoor een rondje extra te gaan hardlopen of een flinke wandeling te maken. Kookon!


Wat heb je nodig:

4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
300 ml slagroom
300 ml halfvolle melk
1 theelepel vanille-extract
125 gram boter en wat extra
750 gram kerstbrood
Een flinke snuf kaneel
5 middelgrote eieren
75 gram lichtbruine basterdsuiker
Opioneel: Een paar theelepels jam (ik gebruikte cranberryjam)
Optioneel: Een paar stukjes pure (kerst)chocolade

Verder nodig:

Ronde taartvorm met ribbelrand (vlaaivorm) van circa 26 a 28 cm

De how to:
Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Vet de taartvorm in met boter en strooi dan de basterdsuiker erin. Zwenk de taartbodem zodat de hele bodem bedekt is met suiker en giet het overige terug in een bakje.

Zet een steelpan op het vuur met de slagroom, melk, vanille en de boter en een flinke snuf kaneel. Breng aan de kook en laat circa 5 minuten zachtjes doorkoken.

Snijd het kerstbrood in plakken. Verwijder het spijs.
Bedek de taartbodem en de rand met plakken kerstbrood. Zorg ervoor dat deze niet teveel over de randen hangt randjes. Stop de kiertjes aan de zijkant en van de bodem dicht met kleine stukjes en druk goed aan. De rest van het kerstbrood heb je dadelijk nodig dus je hoeft lang niet alles te gebruiken. Verdeel eventueel een klein beetje spijs over het kerstbrood in de taartvorm.

Mix met een mixer de eieren en suiker voor circa 2 minuten in een grote kom. Als de melk en room 5 minuten gekookt heeft haal je deze van het vuur. Laat 2 minuten staan om wat af te koelen en voeg dit onder continu mixen toe aan de eieren tot het één geheel is. Klop circa 1 minuut. Giet één derde van dit mengsel over de taartbodem en laat even inweken.

Scheur het kerstbrood dat je over hebt in grove stukken en doe die bij de rest van het room/eiermengsel in de kom waarin je het hebt gemixed en roer met een lepel door. Laat dit even weken.

Verspreid (optioneel) her en der wat kloddertjes jam en een paar stukjes pure chocolade. Leg nu de stukjes geweekt kerstbrood hier weer bovenop en druk heel zachtjes aan. Het hoeft niet netjes. Doe er optioneel nog wat kloddertjes jam op.

Giet wat van het overgebleven ei-roommengsel over de taart maar let op dat je bakvorm niet overloopt aan de zijkanten. Tot het randje dus maar niet meer er in gieten.

Laat de taart 25 a 30 minuten bakken tot de taart gestold is maar nog wel een beetje wiebelig in het midden.

Let op: Bij mij begon de taart bij 30 minuten enorm te reizen in het midden. Dit was de custard/vla die zich vormde van het ei-roommengsel. Als je hem uit de oven halt zakt hij weer netjes in.

Laat de taart zeker 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Je kan hem warm of lauw of koud eten met slagroom of ijs. Bewaar hem in de koelkast en geloof me, ook koud en een dag later is deze te gek!

Ook lekker met: Nootjes, stukjes appel, peer, ananas, banaan (alles wat niet te nat wordt).

Broodpudding van kerstbrood

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *