Broodpudding appeltaart

Broodpudding appeltaart

Broodpudding appeltaart. Wat moet je daar nu weer mee? Heb je nog nooit broodpudding gegeten? Nee? Ah kom op.. het is serieus één van de lekkerste desserts die er zijn. Niet het mooiste, maar smaakvol echt niet normaal. Ik probeerde weer eens een nieuwe variant en maakt deze versie van broodpudding appeltaart. Heerlijk als deze nog een beetje warm is met een toef slagroom of een bol ijs. Mooi woord trouwens toef. Zeg het 10x en het klinkt nog gekker. Anyhow, appeltaart in de vorm van broodpudding. Lekker! En een keer proberen. Doe eens gek! Kookon!

Wat heb je nodig:
80 g roomboter en wat extra voor het invetten
200 ml slagroom
200 ml halfvolle melk
1/2 theelepel kaneel
1 theelepel vanille extract
1 eetlepel cacao
3 grote eieren
25 g kristalsuiker

250 g witte of bruine boterhammen zonder korstjes (dus 250g als de korstjes eraf zijn gesneden)

3 jonagold appels geschild en in blokjes
50 g rozijnen (optioneel)
75 g lichtbruine basterdsuiker en wat extra
1 theelepel cacao

Nog meer nodig:
Springvorm van circa 26 cm
Bakpapier

De how to:
Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Bekleed de onderzijde van de spingvorm met een vel bakpapier en vet de zijkanten in met boter.

Zet een steelpan op het vuur met de boter, slagroom, melk, kaneel, vanille en cacao. Breng onder af en toe roeren aan de kook zet het vuur zacht en laat circa 5 minuten zachtjes doorkoken.

Bedek de taartbodem met plakken boterham. Zorg ervoor dat deze niet teveel over de randen hangt of scheur af rond de randjes. Stop de kiertjes van de bodem dicht met kleine stukjes en druk goed aan.

Mix met een mixer de eieren en suiker voor circa 2 minuten in een grote kom. Als de melk en room 5 minuten gekookt heeft haal je deze van het vuur. Laat één a twee minuten staan en voeg dit mengsel onder continu mixen toe aan de eieren tot het één geheel is. Klop circa 1 minuut. Giet de helft van dit mengsel over de taartbodem en laat even inweken.

Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Meng met de optionele rozijnen, suiker, cacao tot een romig geheel ontstaat. Spreid de appels over de boterhamvulling.

Week de boterhammen die je over hebt in de rest van het room/eiermengsel in de kom waarin je het hebt gemixed.

Leg nu de stukjes geweekt brood weer bovenop de appels en druk heel zachtjes aan. Het hoeft niet netjes.

Giet het overgebleven ei-roommengsel over de taart

Strooi nu circa 2 eetlepels basterdsuiker over de taart en zet hem op een vel bakpapier in de oven. Laat de taart 30-35 minuten bakken tot de taart gestold is maar nog wel een beetje wiebelig in het midden.

Laat circa 15 minuten afkoelen. Heerlijk met een bolletje eis maar na een nacht in de koelkast ook lekker.
Broodpudding appeltaart

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *