Broodje vegan bloemkoolschnitzel

Broodje vegan bloemkoolschnitzel

Goedemorgen leuke volgers. Allereerst wens ik u heel graag een goed 2021 en hopelijk een jaar waarin we langzaam weer terug kunnen naar een vorm van normaal. De eerste prikken zijn gezet en ik kan niet wachten tot ik aan de beurt ben. Ik ben niet zo van de samenzweringen en als ik dan gechipt zou worden door de overheid dan doen ze maar. Als je al google, instagram en facebook gebruikt ben je toch al de pineut. Dus geheimen heb ik toch niet meer daardoor.

Het nieuwe jaar begint met een heerlijk broodje vegan bloemkoolschnitzel. Op een tijgerbol met een vegan saus was dit een gerecht dat bij de bende van drie enorm werd gewaardeerd. Ongelofelijk dat knapperige bloemkool zo een vlezige structuur kan hebben. En wat een makkelijke manier om groente binnen te krijgen. Lekker dus en het proberen waard.

Hoe was uw oud en nieuw? Bij u natuurlijk ook doodstil om 24 uur? Geen vuurwerk te horen? Of was het bij u wel als 99% van de rest van het land? Ook bij ons werd er geknald maar wel minder dan normaal. En ook wij hadden wat fop en scherts vuurwerk dat wel verkocht mocht worden. Stonden we heel stoer met onze fonteintjes van 10 cm. Wel met blije kinderen en wel lekker veilig. We vierden oud en nieuw in klein comité, met twee beste vrienden en hun kinderen en een tafel vol eten alsof we met een half weeshuis waren. Lekkere speciale biertjes vloeide rijkelijk, likeurtjes ook en opeens was het 06:30 toen ik naar bed ging. En na drie uur slapen stond ik naast het bed lekker uit te brakken. Ontbijtje erin en gaan maar weer. Soms heb je van die avonden waarop de verhalen stromen zoals het bier. Het was heerlijk.

Maar nu moeten we natuurlijk massaal aan de goede voornemens en jaarlijks zou ik dan nu schrijven dat ik inmiddels naast de andere goede voornemens in de sportschool zou moeten staan. De goede voornemens die half februari hun lidmaatschap weer opzeggen. Maar dit jaar kon ik ze niet spotten. Want iedereen traint thuis. Zo ik ook. Toen de lockdown kwam bestelde ik gauw nog wat dumbells. Niet als goed voornemen maar meer het doorzetten wat ik tussen kerst en oud en nieuw even liet zitten. Trainen en in vorm blijven. Erg teleurstellend dat kerst en oud en nieuw na drie maanden enorm op je voeding en sport letten zo een impact hebben op gewicht. Maar inmiddels weet ik ook dat ik gewoon moet blijven doorzetten. Dus nu beperk ik het hele dag grazen weer en let ik weer op alles wat ik in mijn gat in mijn hoofd prop. En één dag in de week laat ik alles los. Daarmee is het vol te houden.

Ik kan wel zeggen dat je gewoonweg balans moet houden in je eetpatroon en je dan niet aankomt maar bij mij sluipt er dan toch elk jaar wat bij aan gewicht. Dus heb ik periodes dat ik mezelf streng in de spiegel moet bekijken of die jonge god er nog is, of verstopt zit onder een laagje isolatie. Helaas was dat laatste weer het geval. En dan ben ik straks weer een beetje in vorm en zal na enkele tijd de strijd weer beginnen om de jonge god te vinden. Ik heb er vrede mee het is niet anders. Het geeft weer een lekkere uitdaging zullen we maar zeggen. En als je toch thuis zit dan maar de focus daar even op leggen.

Maar nu mag er gekookt worden. Een recept dat laag in de calorieën is en we zeker vaker gaan maken. Allemaal lekker aan de slag weer in 2021 en kookon!

Wat heb je nodig:
Zout
1 verse hele bloemkool
8 a 9 eetlepels bloem
1 theelepel cajunkruiden
Een zakje panko a 150 g
Olijfolie (genoeg voor één cm olie in je koekenpan)
4 Tijgerbollen
2 tomaten

Voor de saus:
4 eetlepels mayolijn
2 theelepels mosterd
1 theelepel appelazijn
1 theelepel suiker
1 theelepel water

Verder nodig:
Keukenpapier

De how to:
Zet een pan met water op het vuur met een flinke snuf zout en breng aan de kook.

Haal de bladeren van de bloemkool. Snijd de bloemkool in 4 plakken van 2 cm dikte. Gebruik de overige bloemkool voor een ander gerecht. Kook de gesneden plakken 3 minuten. Het kan zijn dat sommige plakken breken maar dat geeft niet. Dan maak je gewoon kleinere schnitzels. Probeer ze natuurlijk wel zo heel mogelijk te houden. Haal de plakken voorzichtig uit het water, spoel ze af met koud water en dep ze droog.

Zet twee diepe borden klaar. Doe in één 8 a 9 eetlepels bloem met de cajunkruiden. Giet er 8 a 9 eetlepels water water bij en roer met een garde door tot een papje wat lijkt op latex. Doe in een ander bord de panko.

Wentel de plakken bloemkool door het bloemmengsel en daarna door de panko en leg op een bord.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en giet 1 cm olie in de pan en laat even goed opwarmen. Bak circa 2 plakken bloemkool tegelijk en bak deze goudbruin aan beide zijden. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier en bestrooi nog met wat zout en citroensap.

Meng alle ingredienten voor het sausje in een kommetje en snijd de tijgerbollen door de helft. Snijd de tomaten in plakken. Beleg de broodjes met plakjes tomaat, een bloemkoolschnitzel en een flinke eetlepel saus.

Tip: Ook heerlijk met zoete chilisaus of sriracha saus.

Broodje vegan bloemkoolschnitzel

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *