Broodje overheerlijke Meatball marinara

Hebben jullie het ook gehoord? De Sugar-tax op frisdranken komt er aan in Engeland. Een belasting op frisdranken die gebruikt kan worden om onderwijs over gezonde voeding en sportprogramma’s op scholen te financieren. Ik heb mijn mening over buitensporige hoeveelheden (onbewust) ingenomen suikers al eens gegeven en zal mijn mening niet herhalen. Anders wordt het ook zo’n hangende naald op ene platenspeler. En voor de jonge mensen onder ons, een platenspeler ja. Gebruik google.

Tenenkrommend om te lezen dat de frisdrankmaatschappijen al in het geweer komen. Het zou niet werken, er zou iets anders moeten worden gedaan om kinderobesitas te voorkomen, er is geen bewijs dat extra belasting helpt. Lekker verwarring zaaien en met miljoenen smijten om het publiek maar zover te krijgen dat ze het blijven kopen. Want was het niet een frisdrankmaatschappij die jaren geleden al zei dat de steeds dikker wordende mens niet ontstaat door het gebruik van frisdrank maar aan het feit dat we te weinig bewegen.

“Over the past several years, Coca-Cola has donated millions of dollars to the Global Energy Balance Network, a nonprofit that is attempting to redirect the conversation around America’s obesity crisis from calorie consumption to exercise habits, the New York Times reports. “It’s very clear that around the world the populations are getting fatter,” says Steve Blair, an exercise scientist affiliated with the group. “The big problem is we don’t really know the cause other than, well, too many people are eating more calories than they burn on too many days.”

Enig idee hoeveel ik moet bewegen om die suikers van frisdrank te verbranden? Als ik drie blikjes cola zou drinken op een dag moet ik er 105 gram suiker eraf sporten. Elke dag! Enkel voor mijn frisdrank. Ow en vergeet niet dat de World Health Organisation eigenlijk maar een suikerinname van 25 gram per dag adviseert. Eén ding ben ik het eens. Frisdrank is niet alleen verantwoordelijk voor de toenemende gezondheidsproblematiek. De hele voedingsindustrie doet daar aan mee. Van fastfoodketens tot kant en klare producten. Maar ze hebben er zeker een groot aandeel in, dragen aan voedingswaarde niets bij en mensen zien het niet meer als traktatie.

De grote maatschappijen zijn veel te bang dat de geldkraan of moet ik zeggen frisdrankkraan opdroogt. Laat die Sugar-tax wat mij betreft maar komen. In Engeland zal deze pas in 2018 worden ingevoerd dus tot die tijd zal er nog heel wat frisdrank door de Rijn gaan en heel wat worden gelobbyd om het tegen te houden. Ik vind maar één ding echt belangrijk. Het gaat om de gezondheid van onze kinderen en onszelf. En in Engeland verlaat 1/3e van e(!) kinderen de basisschool met obesitas of overgewicht. En dat je frisdrank drinkt moet je helemaal zelf weten. Maar daar hoort gewoon eerlijke informatie bij zodat iedereen een weloverwogen keuze kan maken wat hij of zij in zijn lijf stopt. En, ik denk dat die drankjes ook nog wel een stuk minder zoet kunnen. Ik vind het in ieder geval een interessante ontwikkeling en blijf het met grote interesse volgen. Tot zover mijn preek. Er mag gegeten worden.

Dit weekend staat er echt weer een kraker voor jullie klaar. Toen ik klein was hoopte ik altijd dat als mijn moeder spaghetti maakte ze dit deed met gehaktballen. Ik was zo gek op gehaktballetjes in tomatensaus. En toen ik in 2008 voor het eerst naar Amerika vloog wilde ik heel graag een keer de Amerikaanse spaghetti and meatballs eten want op tv waren dit altijd enorme borden met enorme ballen overgoten met saus.

Ik heb ze uiteindelijk gegeten in Amerika en heb nog warme herinneringen aan die maaltijd ook al was het maar in een casino en niet bij een echte Italiaanse Amerikaan. Genoeg reden voor mij om daarvoor nog een keer terug te gaan en dit nog eens te eten. De essentie van dit verhaal is eigenlijk dat ik de combinatie van gehaktballen in een echte goede tomatensaus heerlijk vind. Met pasta, een broodje, stokbrood, of als tapas het maakt mij eigenlijk niet zoveel uit. Allemaal vind ik het te gek.

Ik heb een tijdje lopen nadenken hoe ik dit recept zou gaan maken. Maar dan met name voor de samenstelling van de tomatensaus. Ik keek wat programma’s, las wat boeken, en kwam na wat puzzelen op deze versie uit. Ik gebruikte bier in deze saus. Gewone Heineken nam ik maar een donker biertje kan natuurlijk ook. Omdat je niet zoveel bier nodig hebt voor de saus was de combinatie van dit maken en bier (op)drinken al snel gemaakt. Nog zo een goede combinatie op een luie zondag haha.

Het eindresultaat ben ik echt trots op. Echt een super lekkere saus en te gekke gehaktballen. Mijn grootste inspiratie was Jamie en Jimmy’s friday night feast waar Jamie zijn versie van dit recept. Ik plukte van zijn recept de methodiek om geraspte aardappel aan het gehakt toe te voegen. Dit geeft een lekkere sappige bal. Ook gebruikte ik zijn idee om venkel en bier toe te voegen aan de tomatensaus wat een heerlijke hint van anijs geeft. De saus is met de saucijs en groenten lekker vlezig en heerlijk zoet door de honing en mosterd. Als mijn verhaal je al niet overtuigd hoop ik dat de foto’s het doen. Want “kom op nou”! Een knapperig broodje, sla, heerlijke gehaktballen met een topsaus en gesmolten cheddar. Wat een lunch of maaltijd is dit! Mij was het wel een extra rondje hardlopen waard, want echt light is het niet. Maar als je de eerste hap hebt genomen kan je dat toch al niets meer schelen geloof me. Rommelig eten en stil genieten en daarna heerlijk uitbuiken. Ik heb er nu al weer zin in! Een goed weekend allemaal en geniet van deze meatball marinara broodjes! Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor 4 broodjes:

Voor de gehaktballen:
300 gram gehakt
1/2 grote aardappel geraspt of 1 kleine aardappel geraspt
1 theelepel dijon Mosterd
1 theelepel peterselie
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel garam masala
Zout
Peper
Olijfolie

Voor de saus:
1 rundersaucijs (liefst biologisch)
1 rode ui fijngesneden
1/2 venkelknol fijngesneden in kleine stukjes
1 teen knoflook fijngehakt
1/4 biertje van 330 ml (Heineken)
1/2 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel honing
1/2 eetlepel Worcestersaus
1 theelepel honing mosterd
1 blik tomaten a 400 gram
250 ml kippenbouillon
Zout
Peper
Chilipoeder of gesneden chilipeper
Olijfolie

Verder:
4 pistoletjes
4 plakken cheddar
Rucola slamix

De how to:
Knijp het vlees uit de rundersaucijs. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en zet op matig vuur. Bak het saucijsvlees rul samen met de fijngesneden ui, knoflook en venkel tot het vlees gaar is en de groenten zacht.

Voeg het bier toe en laat dit op middelhoog vuur geheel inkoken.

Voeg nu de tomatenpuree, honing, Worcestersaus en honing mosterd toe. Roer door en laat een minuutje bakken.

Doe het blik tomaten en de kippenbouillon bij de saus. Prik de tomaten in stukjes en laat de circa saus 20 minuten zachtjes koken tot er een dikke saus is ontstaan. Voeg eventueel een scheutje water toe als het te droog wordt. Voeg naar smaak zout, peper en chilipoeder of chilipepers toe. Haal de saus daarna van het vuur af.

Verwarm een oven voor op 200 graden (190 hetelucht). Doe alle ingrediënten voor de gehaktballen met een flinke snuf zout en peper in een kom en kneed door. Rol er 12 ballen van. Leg de ballen in een braadslede met een beetje olijfolie en rol ze door de olijfolie. Bak de balletjes 20 minuten of tot ze gaar en goudbruin zijn. Haal de balletjes met een tang uit de braadslede en voeg toe aan de pan met saus en roer door. Verwarm de saus eventueel nog even als deze teveel is afgekoeld.

Snijd een pistolet doormidden en beleg de onderzijde met slamix. Doe er drie ballen op en verdeel er wat saus over. Verdeel een plakje cheddar en zet het broodje even dertig seconden in de magnetron om de cheddar te smelten. Hemels! Eet smakelijk!
Broodje Meatball marina3

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *