Broodje kippendijfilet met guacamole en coleslaw

Broodje kippendijfilet met guacamole en coleslaw

Ik loop enigszins achter de feiten aan met mijn recepten. Niet alleen in de zin dat mijn “kooklijst” steeds langer wordt maar ook in de zin dat ik ook nog een negental recepten in “the pocket” heb zitten die nog uitgeschreven moeten worden. En dus schrijf ik voor jullie vandaag maar eens een bonusrecept aangezien de kerstrecepten en winterrecepten ook al voor de deur staan. De meteorologische winter is vandaag begonnen. November besloot de herfst maar eens goed af te sluiten. Niets nachtkaars die langzaam uit gaat maar november ging er uit met een knal met twee behoorlijke koude dagen. En als dit de voorbode is voor de winter dan heb ik er zin in mensen. Laat koning winter zijn kamp maar opstrijken in Nederland.

De gure kou bij het hardlopen en de warme belonende douche. De donkere dagen waardoor de sfeerverlichting weer aan mag. Hopelijk knisperende sneeuw en een witte sprookjesachtige wereld om je heen. Een winterbbq met vuurkorf. De wandelingen door het bos. Kerstdagen met familie en 2014 knallend uitgaan met vrienden.
Na de maaltijd die ik jullie vandaag voorschotel en nadat de kinderen naar bed waren gebracht besloot ik nog een film te gaan kijken. Leuke film, vooral de eerste tien minuten en de laatste twee minuten. Alles daartussen heb ik geslapen. De kou van de wandeling door het pietendorp, de warme gloed van de haard en de bank die toch wel erg lekker lag, was de perfecte combinatie. Er was geen stoppen meer aan. Totale ontspannenheid. Ook dat brengt de winter mij.

Maar zoals gezegd, er werd ook gegeten. En niet zomaar iets. Een knapperige focaccia belegd met sla en een laag quacamole. Daar bovenop malse en sappige kippendij die een nacht gemarineerd heeft in de ketjap en knoflook. En voor erbij een heerlijke coleslaw salade. Een lichte maar behoorlijk gezonde maaltijd of lunch die in elk seizoen tot zijn recht komt. En ideaal voor een doordeweekse dag omdat je deze maaltijd lekker snel op tafel hebt. Heb je geen keukenmachine dan is wel wat handwerk nodig om het één en ander te raspen maar het is de lichaamsbeweging waard. Echt! Eet smakelijk!

Wat heb je nodig?
Voor 2 flinke sandwiches
200 gram (liefs biologische) kippendijfilet zonder bot
100 ml ketjap
Snuf zout
Snuf Cayenepeper (zoveel als je durft)
3 tenen knoflook (gekneusd)
olijfolie

Voor de coleslaw
Witte en rode geraspte kool maar één soort mag ook (circa 250 gram)
1 appel
1 grote wortel of 3 kleintjes
1 rode ui
3 eetlepels yogonaise
1 flinke theelepel mosterd
1 flinke theelepel honing
Peper

½ focacciabrood afgebakken
Paar blaadjes sla of verse spinazie

Voor de guacamole:
½ x dit recept: Holy guacamole

Handig om te hebben:
Keukenmachine

De how to:
Begin een avond van tevoren met de kip. Doe ketjap, knoflook, een snuf zout en de cayenepeper in een kleine kom zodat de kip onder komt te staan straks. Voeg de kip toe, dek af met vershoudfolie en bewaar een nacht in de koelkast.

Laat de kip op kamertemperatuur komen als je klaar bent om deze te bakken.
Meng voor de coleslaw de yogonaise, mosterd en honing met peper en een scheutje water in een bakje.

Rasp de kool, wortel, ui en appel grof in een keukenmachine. Doe in een kom en voeg de dressing toe. Meng goed door en zet de kom afgedekt met huishoudfolie minimaal een halfuur in de koelkast om alles goed in te laten trekken.

Maak ondertussen de guacamole en bak de focaccia af.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Laat de stukken kip goed uitlekken om spetteren te voorkomen en leg ze in de pan. Bak ze rustig tot ze gaar zijn. Lijken ze te hard te gaan zet dan het vuur zachter. Leg de kip, als deze gaar is, op een plank en snijd (als de stukken erg dik zijn) in stukjes.

Beleg een stuk focaccia met een paar blaadjes sla of verse spinazie. Doe er dan een lekkere laag guacamole op en beleg met stukjes kip.
broodje met kippendij in ketjap2

broodje met kippendij in ketjap1

Share

One thought on “Broodje kippendijfilet met guacamole en coleslaw

  1. Pingback: Southern Pulled Pork uit de oven - De man die koken kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *