Broccolisoep met zoete aardappel, creme fraiche en spek

Weten jullie nog dat ik vorig jaar zeven weken mijn eetpatroon wijzigde? Dat ik kilo’s broccoli at? Dat het mijn neus uitkwam maar me heel veel bracht? Vandaag dus maar eens ode aan deze groene boompjes. Omdat ze heel voedzaam, gezond en ook nog lekker zijn (zolang je ze niet bijna elke dag twee keer per dag eet zoals ik weken deed). Veelzijdig ook dat groene grut. Koken, stomen, bakken, pureren en met heel veel andere smaken te combineren. En vergeet ook niet, je kan de hele stronk eten. Jaren wist ik dat niet en gooide ik altijd de helft weg van de broccoli. Doodzonde.

Vandaag een heerlijke voedzame soep die ook nog gezond is. De toegevoegde zoete aardappel geeft het net wat extra’s en de creme fraîche zorgt voor een romig geheel. De spekjes geven net een bite en doen precies wat spekjes doen in een gerecht. Iets lekker maken.

En wil je deze soep vegetarisch? Simpel! Gewoon de spekblokjes weglaten en kippenbouillon vervangen voor groentebouillon. Super simpel en lekker. Wat wil je nog meer op een doordeweekse dag. Ik maak er verder geen woorden aan vuil. En helaas ook geen foto vandaag. Dit recept was een spontane creatie die ik even snel maakte toen het buiten al te donker was. Maar omdat hij zo lekker was besloot ik hem wel te delen. Maar neem het van me aan. Het is een groene soep en hij is lekker 😉 Kookon allemaal!

Wat heb je nodig:
Voor circa 4 kommen

500 gram broccoli de stam in plakken gesneden en de rest in kleine roosjes
100 gram zoete geschilde aardappel in blokjes
2 uien in ringen
1 teen knoflook in plakjes
500 ml kippenbouillon
125 ml crème fraiche
1 theelepel komijnzaad
75 gram spekblokjes
Olijfolie
Zout
Peper
Optioneel: cayennepeper

Nog meer nodig:
Staafmixer of blender.

De how to:
Snijd alle groenten zoals aangegeven en zorg dat ze klaar staan. Zet een soeppan op middelhoog vuur en voeg een scheut olijfolie toe. Bak de spekblokjes bruin en haal ze uit de pan. Laat uitlekken op keukenpapier.

Zet het vuur laag. Voeg de uien en knoflook toe en bak de uien in enkele minuten zacht. Voeg het komijnzaad en de zoete aardappel toe en roer even door. Voeg nu 500 ml kippenbouillon en nog 250 milliliter kokend water toe. Voeg de broccoli toe en breng de soep aan de kook. Laat circa 8 minuten met de deksel op de pan koken en pureer de soep glad als de broccoli zacht is. Roer de crème fraiche door de soep en breng op smaak met zout en peper en eventueel een snuf cayennepeper. Strooi bij het serveren wat spekblokjes op de soep. Eet smakelijk.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *