Pluk pizzabrood

Pluk pizzabrood

De week loopt weer op het einde en dus tijd voor een nieuw recept. Voor dat ik verder ga met het recept van pluk pizzabrood eerst even een andere gebeurtenis die eraan komt. Als u dit leest ben ik druk achter het fornuis. Of met de oven, mixer, afwas. In de keuken dus. Want mini-me wordt morgen 6 jaar. Mijn middelste spruit. Hoewel spruit? Ik snap dat nooit. Je kinderen spruiten noemen. Er zijn maar weinig mensen die van spruiten houden. En ik houd heel veel van deze kleine spruit.

Maar ja, om hem nou je pizza te noemen, of je kapsalon, chocolatetaart, muffin. Goed, de middelste dus. Hij wordt 6. En zoals elke verjaardag mogen de kinderen kiezen wat voor taart ze willen. Pindakaascheesecake met chocolade was de opdracht. En gelukkig had ik deze al een keer getest (zie mijn instagram of facebook voor een foto). Maar daarmee kan ik aan de slag. Evenals twee andere experimenten want ik heb altijd een hoop hongerige mensen over de vloer met verjaardagen en één taart is nooit genoeg. Dus worden er nog twee andere nieuwe taarten gemaakt. Iets met fruit en iets met chocolade. Als ze lekker zijn zal ik deze ook zeker delen.

Ik kan me nog zo herinneren dat mini-me in mijn armen lag net na de geboorte. Dat hulpeloze hoopje jongen dat daar verdwaasd voor zicht uitkeek. En nu is mijnheer al druk bezig met zijn a-diploma, turnen, de stap naar groep 3 en het leven ontdekken. Een heerlijk ventje is het. Open, altijd vrolijk, nieuwsgierig, (soms iets te) impulsief en een hartje van goud met hier een daar een snufje stout en rouwdouwer. Dus aan de bak voor dat leuke mannetje en morgen vieren we zijn leven. Ik heb er zin in.

Het recept voor jullie is deze week mijn pluk pizzabrood Een hele mond vol maar het is een rustiek brood dat je insnijdt en vult met pizza-ingrediënten en afbakt in de oven. Bij ons thuis viel het erg in de smaak, naast dat het er gaaf uitziet. Wel een tip! Als je teveel saus gebruikt kan het wel wat klef worden in de bodem. Dus, of niet zo veel saus gebruiken, of uit de folie halen en nog net wat langer afbakken. Tenzij je, net als mijn bende van drie, best wel houdt van wat kleffere stukjes. Het is meer dat ik er voor wil waarschuwen. Het is een leuk experimentje en je kan het brood lekker met je handen uit elkaar trekken. Gewoon een keertje maken en serveren met een salade of bij een borrel. En als je geen zin hebt in klef, laat dan de tomatensaus weg en doe er nog wat extra mozzarella in of plakjes smeltkaas. Kookon mensen en een mooi weekend!

Wat heb je nodig:
1 heel rustiek brood ongesneden

80 g boter
Citroenrasp van 1/2 citroen
Zout
Peper
3 tenen knoflook
1 theelepel oregano
100 g champignons
1 kleine witte ui
100 g salami (van een worst dus niet van die grote plakjes)
1 theelepel rodewijnazijn
300 ml passata
1 theelepel basilicum
1 bol mozzarella (1,5 voor de echte kaas liefhebbers)

Verder nodig:
Broodmes
Aluminiumfolie

De how to:
Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Houd het rooster van de oven apart.

Smelt de boter in een bakje in de magnetron doe dit rustig telkens 20 seconden op circa 600 watt en roer dan even om. Als de boter is gesmolten rasp je de citroen en voeg je de citroenschil, een snuf zout en peper toe en knijp 2 van de tenen knoflook uit boven de boter. Roer dit met de oregano door elkaar.

Snijd de champignons in plakjes. Snipper de witte ui. Snijd de salami in plakjes. Meng de uitgeknepen overgebleven teen knoflook, rodewijnazijn en een snuf zout met de passata en basilicum en roer door elkaar. Snijd de mozzarella in stukjes.

Snijd het brood met een broodmes in schuine plakken tot circa 2 cm van de bodem. Snijd daarna de andere kant kruiselings schuin in om blokjes brood te maken.

Leg het brood op een rooster dat bedekt is met aluminiumfolie (dat ga je straks om het brood heen vouwen).

Verdeel alle boter op 2 eetlepels na over en tussen de inkepingen. Schenk of lepel daarna de passata zoveel mogelijk tussen de stukjes brood. Let op, als je teveel gebruikt kan het brood wat klef worden. Als je het niet erg vindt, prima, anders iets minder gebruiken of het brood iets langer straks bakken (eventueel uit het folie).

Prik de champignons, ui en salami tussen de sneetjes en op het laatst de stukjes mozzarella. Het geeft niet als je meerdere ingrediënten in één inkeping hebt. Lekker juist!

Verdeel de overgebleven eetlepels boter over het brood en pak het goed in met aluminiumfolie. Bak het brood voor circa 20 a 25 minuten. Verwijder de folie van de bovenzijde en bak nog circa 20 minuten tot het brood goudbruin is en de kaas gesmolten. Als je wil kan je het dus nog iets langer bakken om de tomatensaus wat meer in te dikken.

pluk pizzabrood pluk pizzabrood

 

Share

One thought on “Pluk pizzabrood

  1. Pingback: Kerstrecepten en inspiratie voor oud en nieuw 2017 - De man die koken kan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *