De man zijn Boeren hamburger of Boerenburger

De man zijn Boeren hamburger of Boerenburger

Het was een vreemde week afgelopen week. Het Pinksterweekend begon wat rot. Mijn oudste viel van het klimrek tien minuten nadat we op de camping waren en brak haar pols. Het familieweekend begon wat rot daardoor. Zeker voor haar. Mijn heldin heeft drie uur doorgebracht om de boel te laten fotograferen en te gipsen maar daarna kon, met wat tandenbijten, het weekend toch beginnen.

Ondanks de pijn heeft mijn oudste het toch heerlijk gehad. De familie zorgde voor afleiding, de paracetamol voor verlichting en na twee dagen waarin ze toch wel een hoopje treurigheid was, leefde ze weer helemaal op. Volgende week afwachten op de foto’s en of het allemaal goed geheeld is. De eerste botbreuk in ons gezin. Hopelijk de laatste.

Het familieweekend was verder heerlijk. Ook qua eten. Dat bewijzen de foto’s wel want ik heb meer foto’s van eten gemaakt dan van mijn familie (sorry guys). De BBQ is lekker aan geweest en ik heb twee nieuwe recepten kunnen proberen. Niet deze boerenburger. Die recepten volgen uiteraard nog binnenkort op de site.

Hamburgers vind ik echt wel een heerlijke lunch of avondmaaltijd. Mits hij goed gekruid en gemaakt is natuurlijk. Lekker met je handen eten, knoeien, verse ingrediënten en een lekker sausje. Een zoetje, zuurtje, krokant, zacht. Yep een hamburger kan het allemaal bevatten. De boerenburger vind ik ook zo’n lekkere robuuste burger en dus besloot ik er zelf maar één te bedenken. Heerlijk op de BBQ maar natuurlijk ook gewoon in je binnenpan. Niet te versmaden met een koud biertje en blije gezichten rondom. Perfect voor als je op een avond met vrienden of in de avond nog wat anders wil doen dan lang tafelen maar wel een stevige hap kan gebruiken. Lekkere krokante bacon, romige kaas, gebakken groenten en een goede burger. YUM!

De foodfoto van deze boerenburger is deze keer niet mijn beste. Ik maakte de foto twee weken geleden in Oostenrijk en het licht was niet geweldig. Mijn excuses daarvoor. Het was ook eigenlijk een avond waar sociale verplichtingen voor de kookverplichtingen gingen ;). Goed weekend allemaal, smulze en kookon!

PS volgende week donderdag -en vrijdagmiddag sta ik op stand van Groentehelden op de Libelle Zomerweek een tweetal lekkere hapjes te maken. Mocht je het leuk vinden mij een keer in het echt te zien, dan vind je me daar dus.

Wat heb je nodig:
Voor 4 boerenburgers:
Voor de groentenmix:
1/2 rode paprika in reepjes
1,5 rode ui in dunne ringen
100 gram kastanjechampignons in grove plakken
4 plakken bacon of ontbijtspek
Snuf knoflookpoeder
Zout
Peper
Olijfolie

Voor de burgers:
400 gram rundergehakt (liefst biologisch)
Flinke snuf zout
Flinke snuf peper
1/2 theelepel uienpoeder
1 theelepel gemalen komijn
4 plakken Cheddar

Voor de sla:
1/2 krop gesneden ijsbergsla
1/2 eetlepel mayonaise
1/2 eetlepel ketchup

Nog meer nodig:
Vier lekkere rustieke broodjes
Ketchup

De how to:
Bak de champignons, paprika en uien in een pan op middelhoog vuur in een scheutje olijfolie. Voeg wat zout, peper en wat knoflookpoeder toe. Doe de plakken bacon in de pan en bak deze tot ze goudbruin zijn. Haal deze uit de pan en bak de groente tot de uien zacht zijn en de champignons goudbruin.

Meng ondertussen de gesneden sla met de mayo en de ketchup en zet opzij.

Meng hierna alle ingrediënten voor de hamburgers en verdeel in vieren. Rol er vier ballen van en druk ze plat tot een dikte van enkele cm’s. Duw met je duim in het midden zodat je een kuiltje krijgt. Dit voorkomt dat de burger teveel opbolt.

Haal de groenten uit de pan en doe, als er weinig vet mocht zitten in de pan, nog een klein scheutje olijfolie bij. Zit er heel veel vet in de pan haal er dan wat uit. De burgers moeten niet zwemmen. Leg de burgers in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin en tot de gewenste gaarheid. Duw ze na het draaien elke keer wat platter met een spatel.

Doe hierna op elke burger een plak cheddar, doe een eetlepel water in de koekenpan en doe een deksel voor circa 30 seconden op de pan om de kaas te laten smelten. Voeg eventueel de bacon en groenten nog even toe om op te warmen.

Bouw de burger op. Beleg de onderzijde van het broodje met wat van je sla, leg de burger er op met de bacon en een flinke hoeveelheid van de gebakken groenten. Doe er wat ketchup bij en val aan!

Boeren hamburger

boeren burger

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *