Boekrecensie Sla Easy Salades – Ida de Haart

Sla Easy Salades – Ida de Haart
Recensie Sla Easy salades

‘Sla Easy Salades’ is het tweede boek van Ida de Haart, één van de medeoprichters van SLA. Wie SLA niet kent, het is de keten van biologische saladebarren die inmiddels al tien vestigingen heeft in Nederland. Om de mensen thuis ook meer inspiratie te geven is er dit tweede kookboek met 50 recepten voor diverse soorten salades. Het rustig vormgegeven boek heeft een handzaam formaat. Denk aan de grootte van een flinke agenda. Dit is iets wat een beetje een nieuwe trend lijkt in kookboekenland. De prachtige gestylde foto’s stralen een mooi soort rust uit en zijn gemaakt door ‘Wij zijn Kees’en Stefanie Maas. Je zou ze zo aan de muur hangen als je eten net als ik als kunst beschouwd.

De 50 salades in dit boek zijn voornamelijk vegetarisch al wordt het gebruik van kip of vis af en toe niet geschuwd. Groenten spelen echter duidelijk de hoofdrol en dat blijkt uit de gebruikte hoeveelheden groenten die garanderen dat je de dagelijkse portie zeker binnen gaat krijgen met deze salades.

Alle salades zijn bedoelt als hoofdgerecht en het boek is ingedeeld naar bereidingstijd van de salades. Van 15, 30 en 45 minuten kan je in de keuken aan de slag. Handig, ook als je een dag niet zoveel tijd hebt. In 15 minuten heb je veldsla met Hollandse nieuwe appel, selderij en walnoten op tafel of een mediterrane salade met olijven, Griekse yoghurt & munt. In 30 minuten courgettelinten met quinoa, gedroogde abrikozen & avocado, salade van aardappel, groene asperge, forel & bieslook of salade met spinazie, quinoa, kip, oesterzwam, abrikoos & pijnboompitten. Wanneer er meer tijd beschikbaar is krijg je in 45 minuten Mexicaanse salad bowl of salade van little gem, pompoentandoori & citroenyoghurt.

Naast salades bevat dit boek ook dressings en een aantal recepten met garneringen die altijd lekker zijn in je salade zoals paddenstoelen en tijmduxelles en crispy kikkererwten. Het en der wordt het boek onderbroken door tips. Hoewel de tip van het wassen van je groenten en kruiden wat mij betreft als allereerste had mogen worden neergezet.

De recepten en ingrediënten zijn duidelijk en eigenlijk in elke supermarkt wel te verkrijgen al hebben de biologische varianten voor de schrijfster logischerwijs wel de voorkeur. Nergens is de bereiding echt moeilijk en natuurlijk kunnen deze hoofdgerechten ook als te gek bijgerecht worden geserveerd of als lunch.

Ik maakte zelf een salade met paksoi, garnalen, avocado, zachtgekookt ei & miso. Hoewel vlees en vis niet de hoofdrolspelers zijn in dit boek had de garnalen iets meer gemogen en was 1 hele komkommer en 1 hele paksoi voor 2 personen wat overdadig. Maar de dressing was heerlijk en de combinatie van alle ingrediënten pakte goed uit.

‘Sla easy salades’ is een boek dat je telkens uit de kast gaat trekken. Zelfs al zou je alle salades maken dan kan je met de bestaande recepten nog oneindig variëren. Ik vind de combinaties van ingrediënten verrassend en verfrissend. Een boek dat, zeker gezien de vriendelijke prijs, voor de saladeliefhebber niet mag ontbreken in de boekenkast.

Titel: Sla easy salades
Auteur: Ida de Haart
Uitgever: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021564838
Prijs: 15,00 euro

Dit boek is op mijn verzoek ter recensie toegezonden door de uitgeverij. Deze recensie betreft slechts mijn eigen mening.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *