Boekrecensie: River Cafe 30 – Ruth Rogers

Boekrecensie: River Cafe 30 – Ruth Rogers

Boekrecensie: River Cafe 30 - Ruth Rogers
The River Cafe is een iconisch restaurant in London. In 1987 opgericht en tot 2010 gerund door Ruth Rogers en Rose Gray totdat Gray in 2010 kwam te overlijden. Nu runt Ruth Rogers het alleen. Het restaurant is gespecialiseerd in de Italiaanse keuken en won in ’87 zelfs een Michelinster.

Het is de plek waar vele beroemde chefs hebben gewerkt. Waaronder April Bloomfield (2 Michelinsterren) en Hugh Fearnley-Whittingstall van The River Cottage. Het was daar dat Jamie Oliver tijdens het draaien van een tv-show werd gespot en de rest is inmiddels geschiedenis.

Rogers en Gray schreven samen zes kookboeken en presenteerde het programma The Italian Kitchen. Nu ligt het boek River Cafe 30 in de winkels. Een boek met de beste nieuwe en geliefde recepten van 30 jaar River Cafe. De ondertitel: Simpel, modern, Italiaans kookboek zegt het al. Italiaanse recepten uit 30 jaar River Cafe met daarin 90 klassiekers en 30 nieuwe recepten geeft je Italiaanse keuken een behoorlijke boost. Na een introductie over de start van dit restaurant dat met negen tafels begon als bedrijfsrestaurant en twee onbekende chefs vinden we een mooi eerbetoon aan Rose Gray. Daarna is het uit met de verhalen en vallen we direct de recepten in. In 5 hoofdstukken, Antipasti, Primi, Secondi, Contorni en Dolci worden we meegenomen door iconische recepten van The River Cafe.

In Antipasti vinden we krab met rauwe artisjoksalade, vijgensalade met cannellinibonen, panzanella en langoustines met borlottibonen.

In Primi vinden we spaghetti met bottarga, Penne met Adams langzaam gegaarde worstsaus, risotto met brandnetel en taleggio, rotolo di spinaci, polenta en courgettesoup.

Secondi is opgedeeld in vis: Sint jakobsschelpen met salie en kappertjes, Ligurische visstoof, zeebaars in een zoutkorst. Carne: Ossenhaas met salmoriglio (salsa), gefrituurde zwezerik, gegrilde lamsbout en fazant en duif. Verder vind je er diverse salsa’s.

In de Contorni vind je de bijgerechten. Artisjokken alla roma, aardappels en pancetta uit de oven en gesmoorde cavolo nero.

Voor de Dolci kan je je verlekkeren aan karamelijs, chocolate nemesis, aardbeiensorbet, citroentaart en geplette chocoladecake.

De recepten zijn recht voor zijn raap. Geen intro’s, gewoon aan de slag. In duidelijke bewoordingen wordt zonder opsmuk uitgelegd hoe je de recepten moet maken. Soms moet je even een regel een extra keer lezen omdat het zo beknopt is uitgelegd. De recepten zijn zoals je van de Italiaanse keuken mag verwachten. Niet teveel ingrediënten en verse producten. Wil je dan ook het maximale uit de recepten halen dan is het aan te raden voor sommige ingrediënten echt een speciaalzaak te bezoeken. Overigens is dat niet perse noodzaak want de meeste ingrediënten kan je gewoonweg in de supermarkt halen. Maar denk aan bepaalde stukken vlees of ham, olijfolie of goede kwaliteit kazen.

Leuk aan dit boek is dat het niet de open deuren gerechten bevat. Niet een pasta ragu, geen tiramisu of cantuccini of pizza. Fijn om nieuwe inspiratie op te doen. Het boek is mooi vormgegeven met kleurige tussenpagina’s en her en der illustraties en ook zwart-wit foto’s. De foto’s van de recepten vallen soms wat tegen. Het is veelal een foto van hetzelfde bord op het witte tafelkleed met het gerecht en een zweem van kunstlicht (?) waardoor de kleuren niet altijd fantastisch uitkomen. Het is het gerecht zoals het wordt geserveerd maar in deze tijd met foodstylisten en aankleding wil het oog ook wat. Eigenlijk is dat de grootste kritiek op het boek. Zoveel aandacht aan de vormgeving met kleuren en sfeerfoto’s en daarbij dan toch het op de gerechten een beetje laten liggen. Zeker als je een risotto nero met snijbiet ziet dat niet meer dan een hoopje smurrie lijkt op een wit bord. Zonde.

River Cafe 30, Simpel, Modern, Italiaans kookboek is een boek met 30 jaar recepten uit dit bekende restaurant. Het biedt je de kans thuis ook aan de slag te gaan met deze historische recepten op een laagdrempelige manier. De foto’s zijn niet altijd fantastisch en met alle boeken op de markt had dat net iets meer verschil kunnen maken. Uiteindelijk draait het om de smaak van de recepten en niet de mate van styling. Met die smaak zal het met de nog immer aanwezige populariteit van The River Cafe wel goed zitten en daarom is dit boek aan te raden voor een ieder die dol is op de Italiaanse keuken en zijn horizon wil verbreden.

Titel: River Cafe 30, Simpel, Modern, Italiaans kookboek
Auteur: Ruth Rogers
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021567761
Prijs: € 29,99

Dit boek is mij op mijn verzoek door de uitgeverij toegezonden. Deze recensie bevat slechts mijn eigen mening.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *