Boekrecensie: Recepten uit Wenen – Antonia Kogl

Boekrecensie: Recepten uit Wenen – Antonia Kogl

Boekrecensie: Recepten uit Wenen - Antonia Kogl

Als kookboekrecensent heb je natuurlijk ook zo je favoriete keukens. Italië met zijn heerlijke pasta’s, Spanje met tapas en paella, Amerika met zijn overdadige smeltkroes aan culturen maar ook de Oostenrijkse keuken is één van mijn favorieten. Al enige jaren gaan wij met de bende naar Oostenrijk en genieten wij buiten de prachtige natuur en vriendelijke mensen van de heerlijke vullende keuken vol zoetigheden en stevige kost. Toen Recepten uit Wenen van Antonia Kogl voorbij kwam wist ik direct dat ik dit boek graag aan een recensie wilde onderwerpen.

Want in Recepten uit Wenen vind je natuurlijk recepten verdeeld over de 23 districten van de Oostenrijkse hoofdstad maar is het tegelijkertijd ook een stempel van de Oostenrijkse eetcultuur. Dit boek bestaat simpelweg uit 3 delen. Klassiekers, moderne recepten waarbij de onmiskenbare fusie van culturen terug komt in de recepten en interviews met eigenaren van Weense restaurant en hun locaties (iemand zin in een citytrip?).

Recepten zijn duidelijk weergegeven en in één oogopslag zie je bereidingstijd, baktijd, bereidingswijze en ingrediënten. Ingrediënten zijn vaak wel regulier te verkrijgen maar je zal af en toe wel een slager, visboer of andere speciaalzaak moeten zoeken. Varkenskopvlees of kalfslongen liggen nou eenmaal niet bij elke supermarkt. Maar laat je daar niet door afschrikken want buiten soms her en der wat orgaanvlees is het gros van de ingrediënten gewoon te verkrijgen.

Wat vinden we voor recepten in het klassieke Wenen? Kaiserschmarrn natuurlijk, spätzle, wienerschnitzel (met kalfsfricandeau) en aardappelsalade, gegratineerde pasta met ham, knödl (knoedels) met kaantjes, kalfslever, sachertorte, apfelstrudel en gevulde runderrrollade. In het moderne Wenen vinden we bijvoorbeeld spinaziesoep met langzaam gegaard ei en lardo, kippenhartjes met aardappelpuree, hamshuka (hummus met gehakt), kippendijen met tarwesalade, ribeye met aardappelrisottoe, aardappel goulashsoep, steur met karnmelk en aardbeien, een poke bowl en ribeye met roze aardappelpuree. In de verscheidenheid vind je meteen de overeenkomst met de moderne keukens in Europa waarin elke stad inmiddels wel een eigen poke bowl of shakshuka kent. Leuk om al die twists en invloeden te zien.

De foto’s van de gerechten zijn mooi en omdat de bladzijden niet glanzend zijn oogt alles rustig en sfeervol. Het enige wat ik in dit boek mis is her en der wat toelichting op een recept. Een recept als buchteln zonder toelichting zegt soms wat weinig. Een stukje geschiedenis op het gerecht had het soms net wat afgemaakt.

Recepten uit Wenen is voor de liefhebber van de Oostenrijkse keuken echt een heerlijk boek. Ik verheug me altijd op de vakantie naar Oostenrijk en mede door het vooruitzicht van heerlijke de maaltijden. Met dit boek haal je deze recepten en ook de verfijndere keuken die Wenen rijk is in huis. De bergen van Oostenrijk, of de rijkdom van Wenen zelf moet je er dan maar even bij denken. Heerlijk boek.

Titel: Recepten uit Wenen
Auteur: Antonia Kogl
Uitgeverij: Good Cook
ISBN: 9789461431820
Prijs: € 24,95
Dit boek is mij op mijn verzoek door de uitgever toegezonden. Deze recensie bevat slechts mijn eigen mening.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *