Boekrecensie: 5 Ingrediënten snel en simpel koken – Jamie Oliver

Boekrecensie: 5 Ingrediënten snel en simpel koken – Jamie Oliver
Boekrecensie 5 Ingrediënten snel en simpel koken – Jamie Oliver

Jamie Oliver gooit in zijn nieuwste boek het roer weer een beetje om. De Britse chef, die wellicht met zijn laatste 2 superfood boeken best wat fans verloor, kan nu die harten weer terug veroveren. In de vorige boeken stonden gezonde maaltijden bovenaan. Balans was daar het toverwoord. Mensen die zich daar niet helemaal in konden vinden begonnen wellicht af te haken. Na Jamie’s kerstkookboek dat weer overdadige en feestelijke maaltijden bevatte was het de vraag wat hij daarna zou doen. Bleef hij op het “gezonde” pad of keerde hij weer terug naar niet complexe maaltijden met veel smaak. Het is voor beide deels het geval. Niet alleen blijft Jamie gezonde maar ook desserts en rijke vleesgerechten op tafel zetten maar het niet complexe deel van koken wordt teruggebracht tot heel simplistisch koken.

In 5 ingrediënten snel en simpel koken stript Jamie alle recepten van overbodige luxe en gaat hij terug tot de kern van simpel koken. Niets 15 of 30 minuten koken maar met een minimale hoeveelheid ingrediënten maaltijden (of beter gezegd gerechten) op tafel zetten. Het moet een enorme uitdaging zijn om met 5 ingrediënten toch diversiteit te bieden. En voor wie het zich afvraagt of het echt 5 ingrediënten zijn? Nee, Jamie maakt bij het koken ook gebruik van 5 basis ingrediënten, olijfolie (2 soorten), zout, peper en rodewijnazijn. Maar meer dan dat wordt het echt niet. En zeg nou zelf, wie heeft die 5 zaken niet in zijn kast?

In de hoofdstukken salades, pasta, eieren, kip, vis, groenten, rund, varken, lam, rijst & noedels en zoetigheid worden een heleboel simpele maar smaakvolle gerechten gepresenteerd. Waarom noem ik het gerechten en niet maaltijden? Omdat, zoals Jamie zelf ook aangeeft, de recepten in 70% van de gevallen gebalanceerd zijn maar niet altijd een volwaardige maaltijd oplevert. Zo zal je dus bij veel van de gerechten er nog iets bij moeten serveren om het wel een volwaardige maaltijd te maken. Het jammere daaraan is dat je er dus niet alle gevallen al bent als je kookt uit dit boek en Jamie ook geen suggesties doet wat lekker is om bij een recept te serveren. Dat had als tip wel wat geholpen. Daarnaast is niet altijd duidelijk of een gerecht een ontbijt, lunch of diner is. Die inschatting moet je zelf maken.

Om met 5 ingrediënten toch voldoende smaak te geven aan een recept wordt gebruik gemaakt van diverse smaakmakers. Currypasta, harissa, hoisin, misopasta en dergelijke. Het zijn slimme keuzes om recepten een flinke kick te geven en het is een logische keuze daarin kant en klare producten te gebruiken.

Wat voor gerechten moet je aan denken? Denk aan geschoeide tonijn met sesam, gekruide bloemkool uit de oven, broodjes bal die smaak krijgen door pesto, langzaam gegaard rund, lamsschouder, lamsstoof, rijst met paksoi en hoisin, flatbreads met ei en mangochutney, sticky mangogarnalen, portobello’s met knoflook uit de oven, maar ook simpele koekjes, frozen banoffeecheesecake of bladerdeeg met amandelvulling.

De recepten zijn allemaal simpel en duidelijk beschreven en de hoeveelheden zijn qua porties wisselend. Altijd even goed kijken dus of het voor 2, 1 of 6 personen is. De bereidingstijden zijn vriendelijk al zit er bij enkele gerecht wel een lange oventijd aan verbonden. Dat wordt weer vaak goed gemaakt met een korte voorbereidingstijd. Door de simpelheid van de recepten zal dit boek ook vooral nieuwkomers (en kinderen) in de keuken een bron van inspiratie kunnen geven. Want hoewel er weinig ingrediënten en simpele handelingen staan, ben je toch wel echt aan het koken.

De opmaak van het boek doet recht aan de titel van simpel en snel. Dus geen guitige inleidende teksten bij gerechten of andere onnodige vulling. Alle 5 ingrediënten zijn gefotografeerd en bij elk gerecht terug te zien. Alle achtergronden van deze ingrediënten en de gerechten is hetzelfde. Dat maakt het boek uitermate strak. De foto’s zijn mooi en de gerechten smakelijk maar door het ontbreken van sfeerfoto’s en alles op dezelfde achtergrond te houden mist het boek juist ook datgene wel een beetje. Het doet daarmee wat kil aan.

Mijn conclusie over 5 Ingrediënten snel en simpel koken. Met dit boek heeft de Britse chef de tweedeling die naar mijn idee is ontstaan in zijn fanbase weer wat dichter bij elkaar gebracht. Er is nog steeds naar gezonde balans gezocht in de gerechten maar dit voert zeker niet de boventoon. Het is dus niet een Jamie’s superfood 3 en de chef biedt volop ruimte voor lekkere gerechten. En dat die dan ook gezond zijn, dat is mooi meegenomen.

Qua toegankelijkheid wordt er ook een enorme stap gezet door een boek te bieden waarmee echt werkelijk iedereen uit de voeten zou moeten kunnen. Het is knap zoveel diversiteit te bieden met de stelregel dat het in 5 ingrediënten moet kunnen. Dat je er daarmee in veel gevallen nog niet helemaal bent aan tafel en er vaak nog wel wat bij moet koken is eigenlijk wel het grootste minpunt aan dit boek. Maar goed, Jamie beweert ook niet anders en het vraagt gewoonweg nog wat eigen inspiratie van de thuiskok zelf.

Mijn bottom line: Jamie heeft met 5 Ingrediënten snel en simpel koken een enorm knappe prestatie geleverd. 5 Ingrediënten snel & simpel koken maakt zijn naam helemaal waar. Dit boek bevat meer dan genoeg gerechten die het proberen meer dan de moeite waard maken. Het zal iedereen, van nieuw tot doorgewinterd in de keuken, uitnodigen om te ontdekken of (lekker) koken echt zo simpel kan zijn. Laagdrempelig koken, mooie gerechten en een duidelijke uitleg. En wie wil dat nu niet? Jamie presteert het weer zichzelf te vernieuwen en door te luisteren naar zijn fanbase sluit hij eventuele gaten in zijn gelederen weer.

Titel: 5 Ingrediënten snel en simpel koken
Schrijver: Jamie Oliver
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9021566664
Prijs: € 29,99

Dit boek is door mijzelf aangeschaft. Deze recensie bevat enkel mijn eigen mening.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *