Boekpresentatie Herman den Blijker & Jaap van Rijn – Herman over Bonen

Ik heb er 120 km opzitten op de eerste zomerdag van het jaar als ik Las Palmas binnenkom in Rotterdam. Ik ben op persoonlijke titel uitgenodigd bij de boekpresentatie van Herman den Blijker zijn nieuwe boek “Herman over Bonen.” Dit is onbekend terrein voor mij. Als blogger is dit een eerste keer dat ik op een boekpresentatie ben. Wat ik moet verwachten weet ik eigenlijk niet. Ik kom de ruimte binnen, gewapend met mijn fototoestel en digitale notitieblok. Aan gastvrijheid geen gebrek want ik krijg direct een drankje in mijn hand met jenever, tomaat en bonen. Pittig en erg lekker. Ik ben de eerste zenuwen tenminste meteen kwijt.

Herman over koken2

Herman over koken1

Ik zie de imponerende chef zelf ook al staan. Hij is druk bezig met de laatste punten op de i. Ik ontmoet mijn hoofdredacteur van Hebban, Natascha. We praten wat en zij stelt me voor aan mensen van de uitgeverij. Ik zie mede foodbloggers binnen komen. Ik ontmoet Jelmer de Boer, Pauline Weuring en Francesca van Francesca Kookt en ik praat een tijd met Marleen van Es (Eten uit de volkstuin) die mij in het echt veel aardiger vind dan mijn profielfoto doet overkomen. Ik lach. Het is tenminste niet andersom. Ik zeg haar dat ik haar opmerking direct al schaar onder de leukste van de dag.

Voor mij zijn dit persoonlijk leuke en toch wel bijzondere momenten maar daarvoor ben ik hier niet. Er ligt een boek te wachten om gepresenteerd te worden en er mag geproefd worden. Herman den Blijker schreef met Jaap van Rijn een boek vol informatie en met veelzijdige recepten met bonen. Omdat Herman vindt dat bonen onder van het juk vandaan moeten komen dat ze in Oma’s voorraadkast horen. Omdat ze lekker zijn, voedzaam, gezond en een eigen plek behoren te hebben in de keuken. We eten er met zijn allen meer van dan paddenstoelen, wild en vergeten groenten en toch hebben ze nog geen eigen boek. Ze moeten af van het stoffige karakter dat ze hebben, zoals Herman zegt. Dus werd het tijd voor een boek met recepten met linzen, pinda’s, kikkererwten, bruine bonen, kapucijners en nog veel meer soorten bonen.

De presentatie begint. Herman den Blijker wordt geïntroduceerd en gelauwerd door John Williams. Enigszins ongemakkelijk neemt Herman de complimenten in ontvangst. De eerlijke, no nonsense en rechtdoorzee chef lijkt niet met zijn eigen prestaties in de keuken en op tv te willen pronken. En dat siert hem. Die bescheidenheid. Herman vertelt over de reden van dit boek en geeft de microfoon dan af aan Jaap van Rijn, medeauteur en fotograaf. Hij vertelt onder andere over zijn al jarenlange samenwerking met Herman.

Herman den blijker

Na de feestelijke ontvangst van het eerste boek, en als cadeau aan Herman een heus Herman den Blijker bonenveld, worden we door hem uitgenodigd verder te proeven van de gerechten uit zijn boek. Er komen diverse hapjes voorbij. De sterren van de dag zijn de diverse soorten bonen. Ik proef kacupcijners met piccalillyroom en spek.

Herman over koken3

Een heerlijke Thaise salade met fruit en kikkererwten komt voorbij waar ik eigenlijk nog veel meer van wil eten.

Herman over koken6

Ik proef een soep met erwten die ook heerlijk vullend is maar heel subtiel van smaak.
Herman over koken5

Maar het lekkerste zijn de brownies gemaakt van kidneybonen met gemengde noten en zeezout. Man, man, man wat zijn die lekker. Zo lekker dat ik hem op had voordat ik een foto kon maken. Die ga ik ook zeker maken uit dit boek.

Na het heerlijke dessert is het tijd om richting de auto te gaan. Er wacht een file op mij op de A15. Ik zie dat Herman nog even rustig staat te praten bij de uitgang. Het boek wat ik zojuist gekregen heb wil ik graag laten signeren. Ik besluit even te wachten tot hij een momentje heeft.

herman 2

Herman is in gesprek, over eten en ik vang er al wachtend wat flarden van op. En daar gebeurt exact wat ik ook in Herman zijn presentatie hoorde. Op het moment dat het over eten of koken gaat vlamt hij. Mooi om zo een vakman te zien. Ik geef Herman een hand en bedank hem dat ik mocht komen. Ik complimenteer hem met de enorm lekkere brownies en hij legt even heel kort uit wat erin zit. En weer dat vakmanschap en die passie. Top. Ik maak nog zijdelings een opmerking over zijn optreden in het programma “jeuk” en dat ik hem daarin echt enorm grappig vond. Hij lacht en wuift het weer makkelijk weg. Ik vertrek van mijn eerste boekpresentatie. Gelukkig kan ik het twee uur terug in de auto verwerken. Ik heb het enorm naar mijn zin gehad en ben een enorm leuke ervaring rijker. Tijdens de presentatie werden vijf bekende foodbloggers uitgedaagd om een recept met bonen te maken. Zij gingen de uitdaging aan. Ik besluit er ook een recept met bonen tegenaan te gooien. Een enorm lekkere vega burger die ik vorige week maakte plaats ik woensdag op de site! Want ook ik ben van mening dat bonen hun eigen boek wel een keer verdienen en niet slechts een reservespeler zijn in een gerecht. En mocht je niet weten wat er mee te doen? Er is nu een leuk boek uit vol met lekkere recepten.
herman 3

Share

One thought on “Boekpresentatie Herman den Blijker & Jaap van Rijn – Herman over Bonen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *