Blondies met Oreo

Blondies met oreo

Ken je dat gevoel dat er soms opeens een lampje gaat branden en je denkt, waarom bestaat dat recept niet? Ik had dat opeens met witte-chocoladebrownies. Alleen google maakte me al direct duidelijk dat ze wel bestaan en ze blondies heten. Tsjah. Daar gaat je gat in de markt.

Maar dat nam niet weg dat ik besloot ze toch te maken. Met oreo wel te verstaan. Je kan ze trouwens ook met blauwe bessen maken (vervang dan de oreo door een grote hand diepvries blauwe bessen) Let er dan wel op dat de blondies iets kleffer worden. Nog steeds lekker hoor. Maar goed terug naar de kern. Witte chocoladebrownies smaken minder sterk dan pure of melkchocoladebrownies. Dus verwacht geen romig geheel waarbij de cacao je om de oren slaat. Denk aan subtiele cake met op de achtergrond een chocoladesmaak je toeroept en zegt: “Yo hier ben ik.” Een lekker tussendoortje dat weer eens iets anders is. En geen zin in oreo of blauwe bessen? Varieer naar hartenlust met andere ingrediënten zoals nootjes, rozijnen, cranberries, M&M’s en wat je allemaal nog meer kan bedenken. Geniet en kookon!


Wat heb je nodig:

125 gram roomboter en wat extra
250 gram witte chocolade
5 grote eieren (liefst biologisch)
250 gram kristalsuiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel vanille extract
3/4 rol oreo grof gehakt en circa 4 koekjes door de helft.

Topping:
Ganache:
Verwarm 100 ml slagroom tot het kookpunt en schenk over 100 gram gebroken witte chocolade. Laat 3 minuten staan en roer tot een egaal mengsel. Verdeel over de blondies.
Of:
Doe 125 gram diepvries blauwe bessen met een scheutje water in een steelpan en breng, onder af en toe roeren, aan de kook. Laat enkele minuten zachtjes doorkoken zodat de besjes in puree veranderen en je een dikke siroop krijgt. Voeg een eetlepel honing toe, roer door, laat 30 seconden koken en giet de saus in een bakje om af te koelen. Besmeer de blondies met de saus.

Nog meer nodig:
Ovenschaal van 28×20 cm
Vel bakpapier
Mixer
Spatel
Sateprikker

De how to:
Verwarm de oven voor op 200 graden (190 hetelucht). Vet een ovenschaal van 30 bij 23 cm in met wat boter en bekleed met een vel bakpapier.

Zet een steelpan met een laagje water (5cm) op middelhoog vuur en pak een hittebestendige kom die er op past. Doe daar de chocolade in stukjes in samen met de boter en laat de kom boven het kokende water pruttelen. Laat de chocolade en boter smelten. Roer het mengsel af en toe door elkaar en haal, als alles gesmolten is de kom van het vuur en laat 5 minuten afkoelen.

Klop ondertussen de eieren met het vanille-extract en de suiker 2 minuten door elkaar.
Roer de chocolade na 5 minuten nog eens goed door en spatel door de eieren tot het mengsel geheel is opgenomen. Zeef en spatel nu het bakmeel door de chocolade tot het één geheel is. Roer als laatste de gebroken oreo’s door het beslag.

Giet, het beslag in de ovenschaal. Zet de schaal in de oven en bak voor circa 30 minuten of tot de bovenkant wat knapperig is en een satéprikker er nog een klein beetje vochtig uitkomt als je hem in het midden van de blondies steekt. Wordt de blondie te donker bovenop? Leg er dan een stuk aluminiumfolie op tijdens het bakken. Haal de schaal uit de oven en laat de blondies 15 a 20 minuten in de schaal afkoelen. Til de blondie dan snel via het bakpapier uit de schaal en laat volledig afkoelen op een rooster.

Kies een topping en verdeel er de overgebleven oreo koekjes erover.
Serveer direct.

Bewaar afgedekt in de koelkast en laat circa 15 minuten op temperatuur komen voordat je ze gaat eten. In een afgesloten bakje op kamertemperatuur bewaren kan ook. In de koelkast stijft de boter wat op en op kamertemperatuur smaakt het meer naar cake. De keuze is aan jou.

oreo blondies

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *