Blauwe bessen kwarktaart met witte chocolade en kletskoppenbodem

Blauwe bessen kwarktaart met witte chocolade en kletskoppenbodem

Dit recept maakte ik alweer een tijdje geleden voor eventueel het 2e boek. En ik vond het wel weer eens tijd voor een heerlijke frisse taart op deze blog. Deze blauwe bessen kwarktaart met witte chocolade en kletsloppenbodem is een spectaculaire taart om zo te zien maar qua smaak is hij ook heerlijk. Lekker fris als je hem zo koud uit de koelkast eet. En dat is met het aankomende lenteweer (ik hoop zo dat het mooi weer is als deze post online komt hahah) wel echt een goede voorjaarstaart.

Dus ik hoop dat mijn vooruitziende blik er één is die juist is en anders komt er nog een lekker lang voorjaar en zomer aan waarbij dit recept vast eens van pas komt. De gemalen kletskoppen met chocolade bodem zorgen voor een heerlijk zoete balans bij de frisse taart. Eet smakelijk en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor de bodem:
200 g kletskoppen
200 g witte chocolade

Voor de vulling:

500 g diepvries blauwe bessen
10 velletjes gelatine
250 ml slagroom
200 g witte basterdsuiker
1 theelepel vanille extract
500 g magere Franse kwark
Verse blauwe bessen ter decoratie

Nog meer nodig:
Springvorm van 24 cm
Bakpapier
Steelpan
Hittebestendige kom
Keukenmachine met hakmes of deegroller met theedoek
Mixer

De how to:
Leg op de onderzijde van de springvorm een vel bakpapier en sluit de springvorm er omheen om de springvorm goed af te sluiten.

Zet een steelpan met enkele centimeters water op middelhoog vuur. Plaats er een passende hittebestendige kom op en leg er de in stukjes gebroken witte chocolade in. Smelt de chocolade onder af en toe roeren en maal de koekjes fijn in een keukenmachine of maal ze fijn door ze te vermalen in een theedoek of afsluitbaar diepvrieszakje en er met een deegroller overheen te rollen op op te slaan.

Giet daarna de chocolade bij de gemalen koekjes (in een kom) en roer om. Je kan dit ook laten mengen in de keukenmachine als je die toch al gebruikt.

Maak een bodem van je chocolade/koekmengsel door deze in de springvorm te storten. Egaliseer met de achterkant van een lepel en laat de bodem daarna ongeveer 30 min afkoelen in koelkast.

Doe de bevroren blauwe bessen in een schone steelpan met een klein scheutje water. Zet de pan op middelhoog vuur en laat de blauwe bessen 10 minuten koken. Druk met een lepel blauwe bessen die heel blijven stuk tegen de zijkant van de pan. Het mengsel mag overigens best een beetje grof zijn. Laat dit mengsel na de kooktijd 10 minuten afkoelen in een schone mengkom.

Doe ondertussen de blaadjes gelatine in een grote kom en laat 5 minuten weken in ruim koud water. Knijp het vocht na de 5 minuten uit de gelatine en voeg de gelatine toe aan de bessenpuree en roer met een lepel goed door elkaar om de gelatine op te lossen. Laat dan nog 5 min afkoelen.

Klop de slagroom met 100 gram suiker stijf en stevig. In een andere kom meng je met een spatel de kwark, overige 100 gram suiker, vanille en bessenpuree door elkaar (ga niet mixen anders schiet dit alle kanten op weet ik uit ervaring). Spatel daarna de slagroom door de bessen tot één romig geheel. Let op het beslag is erg waterig. Dit hoort.

Schenk de vulling in de taartvorm en laat de taart minimaal 5 uur afkoelen en opstijven in de koelkast maar het liefst een hele nacht. Garneer daarna met blauwe bessen en wat geraspte witte chocolade. Snijd de taart rondom goed los met een scherp mes en verwijder de springvorm. Gebruik tijdens het aansnijden een scherp mes om de taartbodem goed in te snijden. Serveer de taart koud.
Blauwe bessen kwarktaart met witte chocolade en kletskoppenbodem

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *