Bircher muesli ofwel overnight oats de man stijl

Wist je dat muesli eigenlijk al heel oud is? De Zwiterse Arts Bircher bedacht rond 1900 het recept voor muesli. De naam komt voor uit het Zwitserse woord voor papje. Ik had nog nooit van de Bircher muesli variant gehoord tot ik deze als ontbijt at in Nieuw Zeeland na een reis van circa 35 uur. Deze muesli is niet zoals we hem zelf standaard kennen. In ieder geval at ik hem meestal uit een pak en dan met een sloot melk er bij en wat fruit. Groot was mijn verbazing toen ik een versie kreeg die fluweelzacht was en met vers fruit en honing was klaargemaakt. De truc zit hem bij deze variant in het weken van de muesli in appelsap, water of melk. Ik vergat de naam toen ik uit Nieuw Zeeland terugkwam maar niet de herinnering. Ik was dan ook erg blij toen ik een variant een keer zag staan in een Jamie Magazine. Ik zocht een aantal recepten bij elkaar en maakte mijn eigen variant. Het resultaat is een fluweelzachte muesli met noten, geweekte gedroogde vruchten, vers fruit en als je er zin in hebt, honing. Zet het een avond van tevoren in appelsap of melk (mijn voorkeur) in de koelkast en voeg volgende ochtend nog even wat melk een klein beetje yoghurt en vers fruit toe. Heerlijk!

Wat heb je nodig?
voor circa 6 porties
250 gram havermout
2 handen tutti frutti in stukjes
2 handen studentenhaver of 2 handen gemengde noten en 1 hand rozijnen

Per portie:
1/2 appel (geraspt)
Handje vers fruit naar keuze ( bijvoorbeeld 1/2 banaan, of 1/2 peer, of handje rood fruit)
Honing
Appelsap (optioneel)
Melk
Klein beetje magere yoghurt (optioneel)

De how to:
Doe havermout, 2 handen gesneden tutti frutti en 2 handen studentenhaver of 2 handen gemengde noten en de ene hand rozijnen in een luchtdichte pot.

Doe de avond van tevoren een portie van je bircher in een kom. Giet melk (mijn voorkeur) of appelsap bij de bircher tot deze onder staat en rasp er een halve appel doorheen. Roer door en dek af met huishoudfolie.

De volgende ochtend haal je de kom uit de koelkast en giet je een scheut melk bij de bircher en roer je deze door zodat het wat losser wordt. Voeg het verse fruit toe en optioneel een klein scheutje yoghurt. Voeg als laatste eventueel wat honing naar smaak toe. Man dat is genieten.

-Optioneel: Voeg eventueel wat gesneden dadels toe de avond van tevoren voor een honingachtige smaak.
Bircher

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *