Apfelstrudel met chocolade, cranberries en spijs

Bijzondere Apfelstrudel met chocolade, cranberries en spijs

Toen ik in Oostenrijk was en vol tussen de Wiener Schnitzels bivakkeerde kreeg ik natuurlijk de volle laag te verwerken. Je kan er niet om heen. Waar je ook gaat wordt je er vol mee geconfronteerd. Ik probeerde de overdaad aan aanbod wel te vermijden maar dan had ik met een blinddoek en proppen in mijn neus de vakantie door moeten gaan.

In het vakantiehuis ging het wel maar telkens kwam de keiharde confrontatie als ik de auto ergens uitstapte. The slap in your face. Op een gegeven moment moet je dan een keuze maken. Vechten, vluchten of je er aan overgeven. Ik weet nog dat ik in totale tweestrijd stond op het moment dat ik met mijn rug tegen de muur stond. De bende van drie was er al, mijn heldin zat ook al klaar. En ik stond daar maar. Het gevoel van onmacht, radeloosheid. Ga ik dit doen? Moet ik het vermijden? Of moet ik er nu vol in? Ik zoog een verse teug berglucht naar binnen. Verzamelde de restanten moed die ik nog voelde en besloot toen en daar er vol voor te gaan. Toegeven aan verlangen kan soms de enige remedie zijn.

Ik hurkte, voelde de harde houten stoel onder me, schoof aan tafel en bestelde bij de vrolijk ogende dirndl voor me het stuk apfelstrudel van de menukaart. Het stond op mijn to-do lijst voor Oostenrijk. Ergens warme apfelstrudel eten. Maar het moest wel een beetje een goede plek zijn. Want gewone apfelstrudel kan ik overal eten. Ik bedoel, trek een diepvries open in een willekeurige supermarkt en je hebt de ordinaire versie al. En nu was ik in het land van geboorte van dit hemelse gebak. Dan wil je toch dat het allesbehalve tegenvalt? Dan wil je ook het gevoel hebben dat je iets bijzonders eet.

Zoiets als dat je hoopt op echte lekkere warme chocolademelk als je in de Oostenrijkse bergen bent maar je gewoon chocomelkpoeder krijgt met melk. Wat me meerdere keren is overkomen. Of dat je in Italië een pizza bestelt en je de ober nog net een diepvriesdoos zit wegmikken terwijl je zit te wachten. Ook waar gebeurt. Dat kan gewoon niet. Ik wilde geen illusie armer dit land verlaten. En dat hoefde niet.

Ik at een hemelse krokante versie in een kwaliteitszaakje waar nog met liefde gebakken wordt. Met poedersuiker. En ik genoot. En natuurlijk moet ik dan ook aan de “bak”. Ik besloot wat te googelen en kwam een recept van
24 kitchen tegen voor apfelstrudel. Volgens Rudolph is dit recept van een Weense collega. Dus komt het van de bron.

Natuurlijk geef ik er een eigen draai aan. En dus behield ik het knapperige ultra-dunne deeg en de laag gebakken zoet brood in de strudel maar paste ik de vulling drastisch aan. Want een recept van mij is geen recept van mij als er geen chocolade in zit. Optioneel geef ik je nog de optie om wat amandelspijs toe te voegen. Optioneel? Ja, want ik had mijn amandelspijs klaar staan en kwam er achter dat ik deze niet had toegevoegd toen ik mijn strudel al had opgerold. Ik miste het uiteindelijk niet maar man, het kan nog lekkerder worden daarmee. Optioneel dus.

Eet de strudel warm met poedersuiker en boeren vanillevla (te hemels!) en geniet van mijn versie van een heerlijk Oostenrijks gerecht. Kookon!

Wat heb je nodig:
Voor een megastrudel van circa 10 stukken (anders alles halveren)

Voor het deeg:
200 g bloem en nog zeker een hand extra
1 grote eetlepel olijfolie en wat extra
2 g zout
100 ml water
Poedersuiker

Gezoet brood:
150 gr bruin brood (korst verwijdert) gesneden in blokjes van 1 x 1 cm
100 gr boter
20 gram suiker
1 theelepel vanille extract

De strudel vulling:
75 gr cranberries
1 kg zure appels geschild en in partjes van circa 1 cm dik gesneden
60 gr grof gehakte pecannoten
75 gr suiker
1 tl koekkruiden
Iets meer dan het sap van ½ citroen
50 gr pure chocolade (70% cacao) grof gehakt

Voor het invetten:

150 gr gesmolten boter

Optioneel:
150 gram amandelspijs
1/2 losgeklopt ei

Nog meer nodig:
Vershoudfolie
Tafelkleed
Mixer met deeghaken
Deegroller
Kwast
Keukenpapier
Bakpapier
Poedersuiker
Boerenvla

De how to:
Begin met de appels. Schil deze, verwijder de klokhuizen en snijd in partjes van circa 1 a 2 cm dikte.
Voeg het sap van iets meer dan een halve citroen toe, de cranberries, de grof gehakte chocolade, grof gehakte noten, suiker en de koekkruiden toe. Roer om en zet de schaal apart.

Zet een koekenpan op laag vuur en smelt hierin de boter. Wacht tot de boter niet meer schuimt en bruist en voeg dan de in blokjes gesneden boterhammen (korst verwijdert), suiker en vanilleextract toe. Roer om en laat circa 3 minuten onder af en toe husselen rustig bakken. Doe de blokjes brood daarna op een bord waarop een stuk keukenpapier ligt om uit te lekken.

Nu is het tijd om aan de gang te gaan met het deeg.
Meng alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Mix met een mixer met deeghaken (of met de hand) tot er deegkorrels ontstaan (circa 2 minuten). Zet de mixer uit en kneed er met je handen in een paar minuten een soepel en glad deeg van. Smeer het deeg rondom in met een beetje olijfolie, leg op een bord, dek af met vershoudfolie en laat 20 – 25 minuten rusten in de koelkast.

Als de rusttijd bijna voorbij is verwarm je de oven voor op 190 graden (180 bij een hetelucht) zonder de bakplaat mee te verwarmen. Smelt de 150 gram boter in een steelpan en zet het vuur uit. Leg een groot tafellaken op een tafel en strooi er een hand bloem op.

Optioneel: Mix de amandelspijs met wat losgeklop ei (zoveel als op de verpakking staat) en weeg af hoeveel je voor dit recept nodig hebt.

Het doel van het uitrollen van het deeg is een lange rechthoekige (iets ronder mag ook) lap te krijgen. Het kleine deeg wat je hebt ga je nu ongelooflijk dun rollen. Rol met een met bloem bestoven deegroller het stuk deeg rustig (duw niet te hard uit) tot een rechthoekige lap. Draai het deeg regelmatig en draai het ook regelmatig om. Rol tot deze niet meer uit te rollen is. Trek daarna het deeg met de bovenkant van je hand uit.

Hoe doe je dit? Schuif telkens met de bovenkant van je hand onder het deeg, maak een vuist die je schuin omhoog houdt zodat het deeg als het ware blijft hangen over je vuist en haal je vuist rustig naar je toe. Houd met je andere hand het deeg vast. Draai het deeg en herhaal dit met het volgende stuk. Doe dit net zolang tot je je eigen hand kan zien door het hele deeg heen. Kleine scheurtjes zijn geen probleem maar probeer het zoveel mogelijk te voorkomen. Leg het deeg nu strak op het laken en kwast de kant die je kan zien helemaal in met gesmolten boter. Leg nu op circa 3 cm van de kant het broodkruim in de gehele lengte van het deeg (horizontaal). Leg daar bovenop de vulling en verdeel (optioneel) de amandelspijs.

Apfelstrudel met chocolade en cranberries 2

Rol met behulp van het laken het deeg rustig op zodat je een lange horizontale rol krijgt. Rol de rol op een vel bakpapier en verplaats dit vel en de strudel voorzichtig naar een bakplaat. Idealiter zit het brood in de rol onderop maar als het boven zit of aan de zijkanten maakt het niet heel veel uit.

Als het niet past maak je gewoon een U-vorm. Vouw de uiteinden van het deeg om. Kwast deze rol op de bovenkant en zijkant helemaal in met boter. Zet de strudel in de oven en bak in circa 40 a 55 minuten goudbruin en gaar. Haal uit de oven en bestrooi daarna met poedersuiker en serveer de strudel warm met wat boerenvla.

Apfelstrudel met chocolade en cranberries

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *