Bhaji met mais en tomaat

Bhaji met mais en tomaat

Welkom in 2022 allemaal,
Ik hoop dat u ondanks alle gebeurtenissen van 2021 met frisse moed 2022 bent toegetreden. En ook met hetzelfde aantal ledematen als voor 12 uur op 31 december. Want hoewel er een vuurwerkverbod schijnt geweest te zijn heb ik daar bar weinig van gemerkt. De niet legale vuurwerkdozen en de knallen waarbij rotjes zich in een hoekje gaan schamen, vlogen ons om de oren.

Maar ook dat is inmiddels weer voorbij en de eerste dagen werken in lockdown zijn weer verstreken. De kerstdagen met beperkte aantallen mensen waren overigens wel heerlijk. Voor de eerste kerstdag maakte ik 2 tapas om mee te nemen (crostini en albondigas) en voor tweede kerstdag maakte ik kipschnitzels in een jasje van noten en zaden brood, tiramisu en lemon curd meringue taart. Het was afzien dat allemaal te moeten eten.

Om toch wat leuks te doen zijn we wel met de bende naar Peer in België gereden (allemaal klachtloos uiteraard). Toffe peer ook wel dat. Daar zit een grote indoor skibaan en aangezien we hopen in februari toch naar Oostenrijk te kunnen was het wel nodig weer even te kijken of we nog wel konden skiën nadat ons skifestijn van vorig jaar verplicht in de koelkast werd gezet. En kennelijk is het net als fietsen, we zijn het niet verleerd. Dat geeft de burger moed. Maandag beginnen de scholen weer en na de corona’s die thuis heeft geheerst zijn de kinderen op 2 dagen school na toch bijna 6 weken thuis geweest. Ik ben blij dat zij weer enigszins normaal het jaar kunnen starten en ik hoop dat het zo blijft.

Wat 2022 voor deze website gaat brengen weet ik nog niet. Ergens kook ik graag door, heb ik zelfs nog nagedacht over een tweede kookboek of kookvideo’s maar aan de andere kant vraagt dat ook wel weer het één en ander. Goed plannen, attributen kopen en verzamelen want je wil ook niet op elke foto hetzelfde plankje en achtergrond, en uitdenken. Ik ben er nog niet uit. Laten we voor vandaag maar eens beginnen met het eerste recept van 2022. Bhaji! Wat zijn Bhaji? Indiaans streetfood. Het zijn eigenlijk groenten beignets. Traditioneel gemaakt met kikkererwtenmeel maar ik maak voor het gemak deze met volkorenmeel. Door de kruiden en combinatie van groenten enorm lekkere hapjes. En dit gerecht is nog vegan ook. Eet ze lekker als bijgerecht met een lekkere chutney of drop ze bij een knapperige salade. Echt een aanrader en o zo makkelijk. Kookon allemaal en ik laat binnenkort weten of ik eruit ben wat ik deze site wil.

Wat heb je nodig:
2 grote witte uien
2 tomaten
140 g mais
2 tenen knoflook
2 theelepels gemalen koriander
1/2 eetlepel garam masala
1 theelepel kurkuma
1 eetlepel zout
1 theelepel komijnzaad
320 gr volkorenmeel
250 ml water
1 Liter zonnebloemolie

Verder nodig:
Keukenrol/keukenpapier
Een (vegan) saus naar keuze.

De how to:
Pel de uien, halveer ze en snijd in dunne ringen. Halveer de tomaten verwijder het vruchtvlees en gooi dit weg en snijd de tomaten in blokjes. Laat de mais uitlekken. Doe de uien met de tomaten en mais in een mengkom en knijp de 2 tenen knoflook uit. Roer goed door elkaar.

Voeg alle kruiden toe, roer nogmaals goed door en voeg het meel en water toe. Meng met een lepel tot een kleverige massa.

Zet een diepe pan op middelhoog vuur en voeg, de zonnebloemolie toe. Verwarm circa 7 minuten tot 180 graden.
Pak met een grote lepel een bol van je beslag en laat dit voorzichtig zakken in de hete olie. Ik doe dit eigenlijk gewoon met mijn handen en laat het dan van mij af vallen in de olie. Bak circa 3 a 4 bahji tegelijk.

Frituur in 3 a 4 minuten goudbruin en draai halverwege om. Laat uitlekken op een stuk keukenpapier en serveer met een dipsaus naar keuze.

Bhaji

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.