Bapao’s met pulled pork (of een andere vulling naar wens)

Toen ik een jaar of acht was at ik mijn eerste bapao toen ik met mijn moeder over de markt in Almere slenterde. Ik wilde wel eens zo een zacht wit broodje proberen. Eén hap en er ging een wereld voor mij open. Het zachte gestoomde broodje met stukjes vlees, kruiden en verse groenten was een heerlijke verassing. Vanaf die tijd was ik hooked aan de bapao. Tijdens mijn middelbareschooltijd gebruikte ik mijn kleine beetje zakgeld om één keer in de week een bapao te kunnen kopen op de markt. Altijd keek ik uit naar die pauzes op de vrijdag.

In mijn tijd dat ik werkte bij een supermarkt at ik regelmatig een bapao uit de supermarkt. Ongeveer vijf keer zo goedkoop dus fantastisch voer voor iemand met een bijbaan. En ook toen ik net op mijzelf ging wonen hadden mijn lief en ik regelmatig een bapao avond. Gewoon omdat het zo makkelijk was om klaar te maken en te dippen in wat saus. Ik was toen nog een knul die alleen uit pakjes kon koken. Wist ik veel. Tot ik me af begon te vragen hoe het eigenlijk kan dat ze zoiets kunnen produceren voor zo weinig geld. Dat, en ik begon me te realiseren dat ze per stuk nog behoorlijk wat calorieën bevatten. Daarna heb ik de bapao’s eigenlijk lange tijd gelaten voor wat ze zijn. Als ik er dan een keer één at was het van de markt omdat die nog handgemaakt worden.

Toen ik onlangs een keer op tv zag hoe makkelijk het eigenlijk is om zo een gestoomd broodje te maken wilde ik ook wel eens een poging wagen. Het enige wat je nodig hebt is een restje voorgebraden vlees of een lekkere groentenmix die je vooraf klaar maakt. Om het broodje te stomen is gewoon een stoommandje of stoomnetje nodig en een brede pan met een deksel. Meer niet. Dus toen ik een flinke homp pulled pork in de vriezer had liggen trok ik de stoute schoenen aan en besloot ook een poging te wagen. Ik hoop dat jij dat met dit recept ook eens gaat proberen. Een verantwoorde bapao met daarin precies wetende wat erin zit. Serveer met lekker veel groenten fo salade er naast en een bapao avond is eigenlijk helemaal zo slecht niet meer.

Gebaseerd op een recept uit “bespaar met Jamie” maar met mijn eigen vulling .

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen:

150 gram Pulled pork (zie: “Snelle Pulled pork uit de oven”)
of gebraden kip of roergebakken en gekruide groenten
2 eetlepels black bean saus of een andere lekkere saus zoals bbq saus
250 gram zelfrijzend bakmeel
200 ml halfvolle melk
Sesamzaad
Hete chilisaus (als dip)
Zout

Handig: Papieren cupcake bakjes
Keukenmachine
Stoommand of stoomnetje.

De how to:
Snijd je vlees in kleine stukjes en meng met je black bean saus. Meng het bloem met een snuf zout en meng er de melk bij. Doe dit mengen bij voorkeur in een keukenmachine met het deeghulpstuk. Het kan uiteraard ook met de hand maar dan ben je iets langer bezig. Stort het deeg, als het een deeg heeft gevormd, op een met bloem bestoven werkvlak en rol er een dikke worst van. Snijd de worst in acht stukken en rol er bolletjes van. Druk een balletje plat tot deze ongeveer een halve centimeter dik is. Leg er dan een eetlepel a ½ eetlepel van de vulling in en vouw de randjes van de bapao eroverheen zodat het een balletje wordt. Knijp de randjes dicht en leg hem met de naad naar beneden in een dubbel papieren cupcakebakje.

Zet een wok op het vuur en giet er enkele centimeters kokend water in. Spreid het stoomnet uit en leg er vier bapao’s per keer (in de cupcakebakjes) in. Leg nu een grote deksel er overheen en laat de broodjes ongeveer 12 minuten stomen tot ze goed gerezen zijn. Maak ondertussen de groenten of salade klaar die je wil serveren bij de bapao’s. Strooi, als de bapao’s zijn gerezen, wat sesamzaad over de bovenkant en serveer ze met een lekkere zoete chilisaus en groenten/salade. Stoom daarna de tweede ronde bapao’s zodat iedereen nog een keer kan genieten.
Bapao

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *