Bao met fried chicken

Bao met fried chicken

Leuke mensen de herfst draait overuren. We hadden wat regen te compenseren met de warme zomer dus als u het ziet regenen, bedenk dan maar dat het goed is. We hebben het hard nodig.
Ik heb wel wat ter compensatie voor je voor dit sombere weer. Iets dat het humeur zal opvrolijken. Een zonnetje in de keuken. Bao met fried chicken. Bou met wat chicken wat? Nou een Bao is een gestoomd broodje (dat je met van alles kan vullen) maar ik deed dat met gefrituurde kip en wat knapperige groenten en BBQ saus. En man o man (die koken kan) ik zou er zo mijn linkerhand voor geven om het weer te eten. Hoewel? Ik kan het ook gewoon nog een keer maken. Nou in dat geval moet ik deze bao met fried chicken snel dus nog eens maken. Je kan ook stoombare broodjes kopen bij een toko neem ik aan en dat scheelt dan weer tijd in het klaarmaken. Maar ondanks dat het maken van de gestoomde broodjes wel wat werk vraagt, is het enorm leuk en simpel om te doen. En het geeft voldoening. Voor dit recept gebruik ik kippendij. Want dat is wat vetter en geeft meer smaak. Maar je kan ook kipfilet gebruiken. En wil je liever vleesloos? Dan raad ik aan gebakken halloumi te nemen met bijvoorbeeld avocado. Maar in mijn versie is de kip de ster. Klaar voor het recept? Mooi. Een prachtig weekend en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor de broodjes:
1 theelepel zout
50 g boter (op kamertemperatuur)
700 g bloem en wat extra voor uitrollen
1 zakje gist van 7g
1 eetlepel kristalsuiker
400 ml halfvolle melk
Optioneel: Keukenmachine

Voor de kip:
½ liter karnemelk
2 grote eieren
700 g kippendijfilet

Voor de kruidenmix:
50 g panko (Japans broodkruim) of paneermeel
1 eetlepel maïzena
200 g bloem
1 eetlepel knoflookpoeder
1 eetlepel uienpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
½ eetlepel zout en wat extra
2 theelepels gemalen zwarte peper

Voor erbij:
Plakjes komkommer
Rode kool (geraspt)
Lente-ui in ringetjes
Bbq saus naar keuze

Verder nodig:
Vershoudfolie
5 Vellen bakpapier
Satéprikker
Olijfolie
Stoommandje of pan met een stoomrekje
Deegroller
Circa 1 liter zonnebloemolie
Keukenpapier

De how to:
Doe in een diepe kom de karnemelk en kluts er de 2 eieren doorheen. Snijd de kippendij in 3 stukjes en leg in de karnemelk en dek af met vershoudfolie. Laat enkele uren in de koelkast intrekken.

Haal de kip na enkele uren uit de koelkast en laat circa 30 minuten op temperatuur komen.

Doe voor de broodjes alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom en roer met een vork de melk tot er een deeg ontstaat en kneed dit 10 minuten door. Of doe alle droge ingrediënten in een keukenmachine, zet aan en giet er de melk bij. Laat 5 minuten kneden. Het deeg is klaar.

Doe het deeg in een kom, dek af met vershoudfolie en laat een uur rijzen op kamertemperatuur.Haal het deeg daarna uit de kom, verdeel het in 20 stukjes en leg deze op een vel bakpapier in een diepe bakplaat. Doe er een vochtige theedoek overheen en laat nog 1 uur rijzen.

Vouw de vellen bakpapier in vieren en knip ze zodat er 20 vierkanten ontstaan.

Als het deeg gerezen is rol je de balletjes, met een deegroller, (of je kneed ze met je handen) tot rondjes van circa 10 cm doorsnede. Vet een satéprikker in met wat olie en leg deze op het midden van het lapje deeg,  vouw het lapje deeg dubbel met het velletje bakpapier en trek de prikker er voorzichtig uit.

Zet een pan met een laag water op het fornuis en plaats het stoomrekje erin of bereid een stoommand voor.

Meng voor de kruidenmix alle ingrediënten daarvoor door elkaar in een kom. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en vul deze half met zonnebloemolie. Laat 7 tot 8 min opwarmen. Breng ook het water voor de stoommand aan de kook en laat circa 4 broodjes tegelijk (in het velletje bakpapier) stomen in circa 8 minuten. Haal ze daarna uit de pan en houd ze warm onder een theedoek. Let erop dat er telkens genoeg water in de pan zit om te stomen.

Haal een stuk kip uit de karnemelk schud een beetje uit en leg in je kruidenmengsel. Wentel er goed door, schud een beetje uit, haal nogmaals door de karnemelk en nogmaals door de kruidenmix. Leg de gepaneerde stukken klaar op een bord.

Leg voorzichtig circa 5 stukjes kip tegelijk in de pan. Laat ze bakken op middelhoog vuur. Het is belangrijk dat de pan bruist tijdens het bakken maar niet als een gek bubbelt. Draai desnoods het vuur dus iets zachter. Draai de stukken na 2,5 minuten voorzichtig om en bak in totaal ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier en een paar minuten rusten terwijl je de andere stukken bakt (ze blijven zeker wel warm in de tussentijd geen zorgen). Bestrooi voor het serveren met nog wat zout.

Serveer de gestoomde broodjes met de kip, ringetjes lente-ui, rode kool, plakjes komkommer en een lekkere bbq saus en laat iedereen zijn eigen broodje samenstellen.

Bao met fried chicken

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *