Banoffeetaart of Banoffeepie de man stijl

Banoffeetaart of Banoffeepie de man stijl

Dit recept voor Banoffeepie (of Banoffeetaart) is echt heel erg makkelijk. Gemakkelijk, want je hoeft bij dit recept helemaal geen oven te gebruiken om een toptaart te maken. Deze taart is een mix van karamel ofwel toffee met bananen. Toffee en banaan….wordt banoffee dus. Door er een lekkere romige laag chocolade aan toe te voegen en ook geraspte kokos krijgt deze taart net wat anders dan anders. Want chocolade, kokos en bananen zijn een gouden combinatie. Heerlijk die banoffeepie of banoffeetaart wat je wil.

Twee momenten waar je wel op moet letten bij dit recept is één, dat je een dichte vlaaivorm gebruikt voor de taartbodem zodat je een mooie rand kan creëren en het dus één geheel wordt. Het tweede is bij het verwarmen van de gecondenseerde melk. Laat dit, zoals het recept zegt, rustig koken en niet te lang. En blijf continu roeren want je wil niet dat het aankoekt. Houd je voor dat deel even extra goed aan het recept. Verder is easy peasy en echt een recept dat hoge ogen zal gooien. Eet smakelijk en kookon!

Wat heb je nodig:
Voor de bodem:
200 gram chocoladesigestive fijngemalen
85 gram roomboter

Voor de vulling:
125 gram roomboter
125 gram lichte basterdsuiker
4 rijpe (maar niet donkere) bananen (2 in plakjes voor door de karamel, 2 in plakjes voor op de ganache).
Klein beetje limoensap (voor over de 2 bananen)
1 blikje gecondenseerde melk
2 eetlepels geraspte kokos
1 theelepel vanille-extract

Voor de ganache:
100 ml slagroom
100 gram pure chocolade 70% cacao

Voor de topping:
Circa 50 gram pure chocolade met 70% cacao om te raspen
Circa 150 a 200 ml slagroom en een 1 eetlepel poedersuiker.

Verder nodig:
Een vlaaivorm van 24 cm
Steelpan
Keukenmachine (of boterhamzakje en deegroller)

De how to:
Leg de chocolade die bedoelt is voor het raspen in de koelkast om goed af te koelen. Dat maakt het raspen straks makkelijker.

Begin met de bodem. Smelt de boter in een steelpan en maal de koekjes fijn in een keukenmachine of in een boterhamzakje met een deegroller. Doe de gesmolten boter bij de koekjes en roer om. Stort dit in een ingevette vlaaivorm van 24 cm en maak een opstaande rand. Het wordt een dunne bodem dus stop circa 2 cm onder de rand van de vlaaivorm. Laat daarna de bodm in de koelkast opstijven tot je de vulling klaar hebt. Snijd 2 bananen in plakjes.

Nu de vulling:
Zet een steelpan op matig vuur. Smelt de roomboter in de steelpan tot de roomboter is opgelost. Voeg de suiker toe en roer met een garde tot de suiker is opgelost en de suiker begint te bubbelen. Laat dit circa 1 minuut bubbelen en blijf roeren. Roer daarna met de garde voorzichtig het blikje gecondenseerde melk erdoor en breng al roerende aan de kook. Zet daarna het vuur zacht.

Laat de gecondenseerde melk op heel zacht vuur 4-6 minuten koken waarbij je continu blijft roeren zodat het iets indikt en steviger wordt. Je kan wat bruine vlekjes zien in de toffee maar dit kan geen kwaad. Gewoon goed blijven roeren. Het het mengsel moet donkerder en dikker worden. Haal na deze minuten de pan van het vuur en roer vlug (maar voorzichtig) het vanille-extract en de kokosrasp er door. Haal de taartbodem uit de koelkast. Schenk de karamel uit over de taartbodem en spreid uit (pas op dit is heel heet dus probeer niet te proeven). Verdeel dan de plakjes banaan over de taartvorm en laat nu circa 1 uur afkoelen in de koelkast.

Maak na het uur de ganache. Breek de chocolade in stukjes en leg in een bakje. Verwarm de slagroom in een steelpan op matig vuur tot het kookpunt (niet laten koken). Giet daarna de hete slagroom over de chocolade en laat 2 minuten staan. Roer met een garde tot een romig geheel en giet over de taart en smeer uit.

Laat de taart nu circa 1 uur in de koelkast opstijven, of langer als je hem later wil serveren. Maak het recept voorafgaande aan het serveren af.

TIP: Als je de taart een nachtje in de koelkast zet kan je de taart als het goed is de volgende ochtend voorzichtig omkeren op een bord. Leg eerst het bord met de bovenkant op de taart en draai dan de taart om. Nu kun je hem daarna opmaken. Ziet er nog mooier uit.

Voorafgaande aan het serveren:
Snijd de andere 2 bananen voor het serveren in de lengte in lange dunne plakken. Besprenkel met een heel klein beetje limoensap om verkleuren tegen te gaan en verdeel de banaan over de taart.

Klop de slagroom met het poedersuiker stijf en verdeel ook over de taart. Rasp er de koude chocolade over en het is tijd om te genieten.

Recept banoffeetaart

Banoffeetaart recept

Share

4 thoughts on “Banoffeetaart of Banoffeepie de man stijl

  1. Hi Walter, ziet er heerlijk uit! Ik ben ook gek op bakken, vooral om de reden dat het lekker ‘slow-cooking’ is en je toch je hoofd er bij moet houden! er is vast nog een stukje over! Geniet er van! Grtjes Marianne

  2. Ha man die koken kan! Ik heb de taart vandaag gemaakt, heerlijk! Ik moet wel zeggen dat ik hem moeilijk uit de vorm kreeg.. Dit was een oefen versie, ik maak ‘m morgen voor ’t eggie, namelijk een bruiloft. Mijn vraag is dus, zou een springvorm niet handiger zijn? Zodat de taart er mooier uit komt? Groetjes Bettie

    • Hoi Bettie, dat zou kunnen maar er kan risico zijn op uitlopen wellicht. Ik had de taart (uit mn hoofd) een nachtje in de koelkast en daarmee koelde de boter af en liet hij zo sneller los. Wellicht is dat een oplossing?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *