Authentieke pasta carbonara

Op de blog staat al een recept voor pasta carbonara. Maar ik besefte mij terdege dat ik geen authentieke versie maakte. Het was niet voor niets een versie met een twist door er extra kruiden, vlees en champignons aan toe te voegen. Menig Italiaan zou zich verwonderd hebben afgevraagd waar ik mee bezig was. Maar voor mij gaat eten niet om authentiek. Maar vooral lekker.

Antonio Carluccio is voor menigeen een Italiaanse kookheld. Dit recept, hoe je een echte spaghetti carbonara maakt, komt van hem. Normaliter zou ik er een eigen aanpassing aan geven maar vandaag doe ik dat niet. Omdat ik het oude respecteer en eer. Maak eens deze doodsimpele carbonara en verbaas je over het feit dat iemand ooit heeft bedacht er room bij te doen. Goddelijk.

Wat heb je nodig:
Voor 4 personen
280 Gram ongekookte spaghetti
100 Gram geraspte parmezaanse kaas
75 Gram rauwe pancetta in blokjes of plakjes (of gewone spek)
4 Eieren
1 Eierdooier
Peper
Zout
Olijfolie

De how to:
Doe een grote pan op het vuur met 2 eetlepels olijfolie. Snijd de pancetta in plakjes of blokjes en bak tot deze goudbruin en een beetje krokant zijn. Kook ondertussen de spaghetti in een pan met water en een flinke snuf zout.

Doe de eieren en de eierdooier in een kom en klop ze flink los met een garde. Voeg ongeveer 75 gram parmezaanse kaas en een snuf peper toe en roer nog even door.

Inmiddels zal de pancetta lekker goudbruin zijn. Heb je heel veel vet in de pan veeg er dan wat uit met een stuk keukenrol. Je hebt echter wel wat vet nodig om straks je spaghetti door te roeren. De pancetta moet er echter niet in zwemmen. Is de pancetta goudbruin? Zet dan het vuur laag.

Als de spaghetti gaar is giet je deze af en voeg je deze nu bij de pancetta in de pan. Roer deze met een spatel goed door het spek. Nu komt het belangrijkste van dit recept. De make it or brake it. In dit geval, romige saus of roerei. Zet het vuur uit en haal de pan van het vuur.

De spaghetti moet heet zijn maar zeker niet meer kokend heet. Daarom zette je het gas van de pancetta net al uit. Roer de spaghetti en spek nu door tot de ergste hitte van de pasta af is. Ik tel meestal 30 seconden a 1 minuut nadat ik de pan van het vuur heb gehaald.

Voeg nu je ei en kaasmengsel bij de pasta en pancetta en roer dit goed door elkaar. Blijf continu roeren zodat de ei niet aan de bodem kleeft en roerei vormt. Schep of giet, na goed roeren, de carbonara over in een mooie schaal en bestrooi met verse peper en de rest van de parmezaanse kaas. Zet eventueel wat zout op tafel.

Deze pasta is het lekkerste om puur te eten zonder er groente of salade doorheen te mixen. Ik serveerde hier sperziebonen met cherrytomaat, sesamolie en zout en peper bij maar at eerst de pasta los en toen de groenten apart. Wil je er dus iets bij eten, wat ik qua groentebehoefte wel aanraad, eet dit er dan apart bij om de pure smaak van de carbonara te behouden. Eet smakelijk!

20140812-202828-73708819.jpg

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *