Appelplaatcake met amandelspijs kokos en chocolade

Toen ik mijn kookboekencollectie weer eens doorbladerde kwam ik een lekker recept tegen voor appelplaatcake. Het was een gezonde versie van Pauline Weuring. Die zag er verdomd lekker uit. Maar ik had het weekend even helemaal geen zin in gezond. Ik had zo een bui dat ik zin had in zoet en chocolade. En omdat er in mijn trek geen enkele barrière zat ging ik met dit recept gewoon all in qua ingrediënten. En daarmee maakte ik mijn versie van een appelplaatcake. Met boter, amandelspijs, kokossnippers en chocolade. Want chocolade daar heb ik überhaupt geen excuus voor nodig. Als ik dat kwijt kan in een recept, dan moet het er van mij gewoon in.

Wil je dit recept iets vriendelijker maken qua calorieën? Haal dan het spijs en het suiker eruit. Proef de plaattaart na het bakken en vind je hem niet zoet genoeg, besprenkel dan eventueel met wat honing. De zoetheid van dit recept is gewoon mede afhankelijk van de soort appels. Dus kies voor jezelf of je all in gaat of voor de wat gezondere variant. Ik ging dus wel voor zoetheid en genoot met mijn heldin en bende van drie met volle teugen van dit simpele maar heerlijke recept. Slagroom optioneel maar wel aan te raden.

Wat heb je nodig:
150 gram griesmeel
150 gram bloem
4 middelgrote eieren en 1/4 geklutst ei
5 zoete appels
70 gram boter
2 tl bakpoeder
1 grote eetlepel kokossnippers
Amandelspijs circa 150 gram
50 gram pure chocolade in brokjes
(optioneel handje rozijnen)
2 eetlepels suiker of donkere basterdsuiker
2 theelepels kaneel
Snuf zout

De how to:
Verwarm de oven voor op 185 graden (175 hetelucht). Pak een bakplaat en leg er een vel bakpapier op. Zet deze dus niet in de oven. Klop de 4 eieren in een kom luchtig. Doe het bloem, griesmeel, bakpoeder en de suiker erbij en mix kort met een mixer door elkaar. Rasp drie appels (met schil) en mix dit door het beslag. Laat de boter in een pannetje smelten en voeg deze toe aan het beslag met de kokossnippers, kaneel en snuf zout. Mix wederom even door elkaar.

Stort het beslag op het midden van de bakplaat en spreid het uit met een spatel. Het moet ongeveer 2cm dik zijn.
Doe het spijs in een bakje met het kwart geklutste ei en meng met een vork door elkaar heen. Breek de stukjes chocolade in stukjes. Prik de spijs en de chocolade overal tussen het beslag. Het geeft niet als het vol lijkt, dat is gewoon extra lekker. (Doe er optioneel nog wat rozijnen tussen. Ook lekker). Schil de laatste 2 appels en snijd ze in dunne plakjes. Leg ze bovenop de taart en strooi er nog wat kaneel over. Schuif in de oven en bak de cake af in circa 30 minuten tot hij mooi goudbruin is en niet meer klevering in het midden.

Haal de cake daarna uit de oven. Laat hem tien minuten rusten op de bakplaat en laat hem daarna afkoelen op een rooster. Lekker met eventueel wat slagroom.
appelplaattaart 1

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *