Appelbollen met Amaretto vingers

Appelbollen met amarettovingers

Hoewel het de warmste herfst ooit is vandaag toch een heerlijk recept dat eigenlijk het lekkerste is op een wat gure dag. Appelbollen gevuld met amarettovingers. Want het zal toch vanzelf wel kouder en guurder worden? Toch? Deze appelbollen maakte ik vorige kerst alweer en heb ik speciaal bewaard voor de wat koudere periode. Want hoog zomer met een warme appelbol. Dat gaat hem niet worden. Hoe dan ook, het is echt een super lekker recept waarmee je hoge ogen gooit aan tafel. Ik heb dit recept meerdere keren geprobeerd voordat ik tevreden was en ik denk dat deze combinatie van appelsoorten en deeg het beste werkt. Te zachte appelsoorten vallen namelijk uit elkaar tijdens het bakken of worden te nat. Ook lekker hoor, appelmoes met bladerdeeg maar net niet wat je met dit recept zoekt. Sta je met je bakplaat met platte appels en kleffe bladerdeeg. Beetje jammer.

Dus kom op, vergeet even die warme herfst en duik wanneer het regent meteen de keuken in. Heerlijk als tussendoortje of als dessert natuurlijk. Serveer de nog warme appelbollen met een bol ijs of juist een likeurtje en een goede kop koffie en geniet. Kookon!

Wat heb je nodig:
4 plakjes bladerdeeg
4 middelgrote stevige appels (Elstar)
60 g rozijnen
4 lange vingers
Flinke scheut Amaretto
4 theelepels paneermeel
Een paar eetlepels kristalsuiker
Snuf kaneel

Nog meer nodig:
Appelboor
Kwastje
Bakpapier

Eventueel:
Likeurtje
Vanille-ijs
Slagroom

De how to:
Verwarm de oven voor op 220 graden (210 graden hetelucht). Verwarm de bakplaat niet mee.

Haal de 4 plakjes bladerdeeg uit de vriezer, leg ze even apart en ga verder met dit recept. Schil de appels. Verwijder met de appelboor het klokhuis. Verwijder aan de horizontale kant halverwege de appel ook met de appelboor voorzichtig nog een stuk uit de appel zodat je een kruis krijgt in de appel. Snijd de lange vingers af in de lengte van de appels. Rol deze goed door een laagje Amaretto en vul de verticale holte met de lange vinger. Vul de horizontale holte met rozijnen.

Bekwast de plakjes bladerdeeg met wat water. Verdeel over elke plakje bladerdeeg een theelepel paneermeel. Leg de appel, snel in één beweging met de bovenzijde in het midden van het plakje bladerdeeg. Vouw de randjes om de appel maar laat aan de onderkant een klein gaatje open zodat vocht kan ontsnappen. Herhaal dit 3x en zet de appelbollen op een bord. Besmeer de appels met een kwastje met water. Hussel de kristalsuiker met het kaneel en bestrooi de appelbollen riant. Zet ze voor circa 20 minuten op de bakplaat in de oven op een vel bakpapier of tot ze goudbruin zijn. Heerlijk met een bol ijs.

Optioneel: Snijd 6 fudgeblokjes fijn en meng ze met de rozijnen en doe deze in de appels voor nog meer smaak.
Appelbollen met Amaretto vingers

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *