Appel chocoladecrumble cake

Appel chocoladecrumble cake

Het wordt weer tijd voor een gebakje. Want de innerlijke (of uiterlijke) zoetekauw wil toch ook wat? Deze appel chocoladecrumble cake is er één met flink wat gezonder(e) elementen door het gebruik van volkorenmeel, havermout en appelmoes. Maar vergis je niet hoor dat is geen excuus om hem zo weg te kauwen. Want rietsuiker en chocolade zitten er ook in. Maar gewoonweg iets gezonder dan een reguliere cake zonder dat het afdoet aan de smaak. Zegt hij, die bij het proeven al stiekem al een halve cake had weg gekauwd. Daar ging het gezonde. Ik ga overigens even in vakantiemodus mensen. Want u zal dat ook gaan en om mijn laatste recepten zo maar in de stilte van de vakantie online te gooien vind ik ook zo wat. Dus, nu, gedurende de zomervakantie even elke 2 weken een nieuw recept. En daarna, voor zolang het duurt weer 1x per week. Voor nu, lekker, chocolade, appel, cake en dus gewoon eens maken. Kookon!

Wat heb je nodig:
120 g gezouten roomboter
200 g appels (elstar)
Citroensap
100 g volkorenmeel en een eetlepel extra
40 g havermout
10 g cacao
2 theelepels bakpoeder
120 g appelmoes
70 g rietsuiker
1 ½ theelepel vanille-extract
2 grote eieren
40 g chocoladedruppels

Voor de crumble:
50 g gezouten roomboter
75 g volkorenmeel
40 g rietsuiker
1 theelepel cacao

Nog meer nodig:
Cakeblik
Bakpapier
Mixer
Spatel
Satéprikker

De how to:
Zorg dat de boter, bedoelt voor de cake (niet de crumble), op kamertemperatuur is.
Verwarm de oven voor op 180 graden (170 hetelucht). Bekleed het cakeblik met bakpapier en zet opzij.

Schil de appels en snijd in blokjes van circa 1 x 1 cm en besprenkel met wat citroensap.

Meng volkorenmeel, havermout, cacao en bakpoeder door elkaar in een kom en zet opzij.
Snijd de roomboter in kleine blokjes en klop deze met de appelmoes suiker en vanille-extract kort door elkaar tot er een romig geheel ontstaat. Voeg 2/3 van het meelmengsel toe en 1 ei en klop door elkaar tot het weer een romig geheel is. Voeg daarna het laatste ei en het restant van het meel toe en klop weer door.

Voeg de chocoladedruppels en een eetlepel volkorenmeel toe aan de appels en roer om. Spatel dit door je cakebeslag en verdeel het cakebeslag over de cakevorm.

Kneed, voor de crumble, de boter, meel, rietsuiker en cacao in enkele minuten tot een bal. Wrijf deze bal tussen je vingers tot kruimels, breng weer samen tot een bal en wrijf weer in kruimels. Verdeel dit over het cakebeslag en zet de cakevorm in de oven.

Bak de cake 20 minuten op 180 graden (170 hetelucht), 20 minuten op 170 (160 hetelucht) en 15 minuten op 160 (150 hetelucht) tot een satéprikker er schoon uitkomt. Haal de cake uit de oven en laat deze in het blik zeker 20 minuten afkoelen voordat je deze voorzichtig aan de randen lossnijdt en met het bakpapier uit het blik tilt. Bewaar de afgekoelde cake afgedekt in de koelkast maar lauw is deze ook al heerlijk.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *